Jaarlijkse demonstratie aan het gesloten centrum in Vottem: Rage van enkele gefrustreerden

Na een lange en energetische mars van honderden mensen op 22/03/20015 en na de toespraken en getuigen, gingen we naar de gepantserde deur van het centrum. Hier konden boodschappen van solidariteit met de gevangenen worden doorgegeven en konden we onze woede uitspreken tegen die gevangenissen.

Deze keer werd dat echter onmogelijk gemaakt. Een reeks trommels werden voor de gepantserde deur geplaatst. De drums maakten een vreselijk lawaai tot op het einde van de bijeenkomst: geschreeuw, slogans of een benadering van de deur was onmogelijk. We werden toeschouwer en waren zo dom niets te zeggen op zulke volledig onverwachte situatie …
Hier is een kleine video van de sfeer
https://www.facebook.com/video.php?v=349794655220584

Waren die drums op dit strategisch punt een vermomde censuur? Of waren die drummers daar met de beste bedoelingen zonder te begrijpen dat er gevangenen waren achter deze tralies, en dat de mensen daar waren om hun verontwaardiging te uiten tegen die opsluitingen?

Muziekgroepen in demonstraties zijn erg nuttig voor de sfeer, de motivatie, het plezier, etc. en besteden aandacht  aan de mensen rondom hen. Ze zijn daar voor het intensiveren en het voeden van de verschillende acties en reacties. Helaas, onze drummers hebben dit niet verstaan en hebben verder gedrumd totdat alle betogers vertrokken waren. Op het moment van de toespraken werd aan de Samba gevraagd eventjes te stoppen en op het moment dat de demonstratie een andere vorm moest nemen waarbij er contact kon genomen worden met de gevangenen, waar solidariteit kon worden geuit, waren onze drummers nog steeds bezig en hebben ze de rol van repressie overgenomen van onze flikken!

Beetje bij beetje zijn de mensen vertrokken, sommigen waarschijnlijk erg blij dat alles zonder incidenten was verlopen, anderen erg gefrustreerd. De waterkannonnen en tuti quanti vertrokken zeer vlug, blij zo snel te zijn vrijgelaten en te hebben kunnen rekenen  op het zeer efficiënte werk van een intermitterende orde.

Vanuit het centrum, het volgende tekstbericht:

“Hartelijk dank aan allen, maar hier kunnen wij niets doen, omdat de bewakers ons bedreigen als we durven iets te zeggen!”

Binnen: repressie en bedreigingen; Buiten: censuur.

De gepantserde deur die reeds meerdere malen werd mishandeld tijdens de jaarlijkse betogingen in Vottem en die zelfs werd gebroken ten gevolge van zware druk op de deur door luidruchtige demonstranten, blijft het symbool van die demonstraties tegen de gesloten centra ONDANKS censuur en sabotage.

DE STRIJD GAAT verder, neen aan de GESLOTEN CENTRA, VRIJHEID voor allen!

Ce contenu a été publié dans Externe bijdragen, Strijdverhalen. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.