Maar wanneer gaan we in beweging komen?? Folteringen, uitzettingen, repressie.

Folteringen in gesloten centrum 127 bis

Op 23/08/2018 hield H een woordenwisseling met een bewaker over het eten in het gesloten centrum 127bis. Hij werd in de isoleercel gestoken. De volgende dag kwamen er verschillende bewakers in zijn cel. Hij werd gehandboeid met zijn handen achter zijn rug. Zijn hoofd werd bedekt met een zwarte « cagoule. Een politieagent drukte zijn knie op zijn rug en sloeg hem verschillende keren. Toen brachten zij hem met zijn voeten (ook geboeid) naar zijn hoofd en verdraaiden zijn rug. Hij vertelt ook over het gevoel elektrische schokken in de handboeien te hebben gevoeld. Zijn beulen beschuldigden hem ervan te veel contact te hebben met de buitenwereld en de media. H werd op 26/08 vrijgelaten uit zijn cachot en in medisch isolement gebracht. Hij kon nauwelijks bewegen, kon niet opstaan en had brandwonden aan zijn polsen. Hij was verward en in paniek, hij vreesde dat hij ‘s nachts zou worden opgepakt en in een vliegtuig zou worden gegooid “als een postpakket”. H werd uiteindelijk op 29/08 overgebracht naar het gesloten centrum te Vottem.

Meisje als volwassene erkend in België, als minderjarige in Italië

Elsa werd met politiebegeleiding gedeporteerd naar Rome. Bij haar aankomst verklaarden de Italiaanse autoriteiten dat zij daar als minderjarige werd beschouwd. België gaf haar 21 jaar, op basis van bottesten waarvan de betrouwbaarheid door veel wetenschappers wordt afgewezen. Veel Europese landen voeren deze onbetrouwbare bottesten niet meer uit. In België blijft de Dienst Vreemdelingenzaken systematisch gebruik maken van deze tests, uitgaande van het principe dat ze allemaal liegen over hun leeftijd , Ze zijn erg blij dat ze volwassen kunnen worden verklaard en dat ze hen dankzij deze tests kunnen uitwijzen.
Telefonisch verhaal van Elsa uit Rome
Haar uitzetting (bedenkingen: Haar Engels is slecht, en dit is wat ik ervan heb begrepen):
– Ze werd doorzocht en vervolgens vastgebonden (handen aan lichaam)
– Begeleid door 7 agenten
– Zij kwam ruim voor de passagiers in het vliegtuig aan, werd achteraan in het toestel geplaatst, en geen enkele passagiers kon haar zien (waarschijnlijk omwille van gordijn ertussen).
– Ze huilde. De agenten zeiden dat zij moest zwijgen. Sommige passagiers vroegen waarom zij huilde maar toen lachte de politie zeer luid (om het huilen te verdoezelen en het als gelach te laten schijnen).
– De politie vertelde haar dat ze daarheen moest omdat ze recht had op asiel in Italië.

En hier haar verhaal: http://www.gettingthevoiceout.org/tweede-uitzettings-poging-van-een-jong-eritrees-meisje-naar-italie/

Hongerstaking in gesloten centrum Brugge

20/08 : De gedetineerden van 2 vleugels in het gesloten centrum van Brugge hadden zich verenigd in een hongerstaking om te protesteren, voor sommigen tegen de detentieomstandigheden, voor anderen tegen het bestaan zelf van deze centra en tegen de uitwijzingen.
Zij besloten deze protestbeweging op te starten op 21/08/2018. Op de ochtend van 21/08 werden minstens twee van hen, die als “leiders” werden beschouwd, in de gevangenis gestopt en vervolgens naar een ander centrum overgebracht. De beweging is uiteengevallen………..

23/08 : De gevangenen van de Brugse vrouwenvleugel weigerden om 12 uur te eten. Drie vrouwen werden 2 dagen vastgehouden en vervolgens overgebracht naar andere centra. Zij eisten hun vrijheid!

Weerstand tegen uitzettingen in de centra

01/08 : Oproep van 127 bis : gisteravond hebben de gevangenen niet goed geslapen. Ze hoorden enorme kreten van gedetineerden die zich verzetten tegen deportatie. Twee van hen schreeuwden twee uur lang. Uiteindelijk kwam de politie en nam ze mee. De gevangenen zagen niets, ze zaten opgesloten in hun kamer.

Arrestaties op de luchthaven

In deze vakantieperiode komen veel mensen naar Europa om famile te bezoeken.
De luchthavenpolitie maakt hiervan gebruik om degenen te selecteren die recht hebben op toegang tot het Schengengebied en degenen die dat niet hebben.
Enkele voorbeelden onder tientallen anderen:

Deze 09/08 een koppel,hij van Marokkaanse origine, zij Pools, gaan naar Polen met een visum voor Polen. Ze doen een tussenstop in Charleroi Airport. Hij wordt gearresteerd en naar het detentiecentrum in Caricole gebracht voor repatriëring naar Marokko, zij zet haar reis naar Polen voort.

22/08 : Oproep vanochtend om 12 uur! Een Armeens echtpaar en hun twee kinderen met een geldige verblijfsvergunning in Frankrijk gaan voor de vakantie naar Armenië. Bij hun terugkeer, deze 22/08 doen ze een tussestop op Brussels Airport om 5 uur. De vrouw wordt gearresteerd en naar het gesloten centrum Caricole gebracht omdat “Russisch paspoort niet in orde is”, paspoort waarmee ze reist sinds enkele jaren! Ze wordt gerepatrieerd naar Armenië en vliegt terug naar Parijs naar haar huis en naar haar familie in Frankrijk.

Ce contenu a été publié dans Getuigenissen, Migratiepolitiek, Nieuws van de gesloten centra. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.