Merksplas: een week in honger- en dorststaking als laatste poging om vrij te komen Update : VRIJ

UPDATE 07/07/2023: Meneer is vrijgelaten na 9 maanden in de gevangenis en een hongerstaking van 30 dagen. Veel geluk voor hem.

UPDATE 08 juni 2023: UITZETTING GEANNULEERD

UPDATE : Laten we de uitzetting van een man in hongerstaking aanstaande vrijdag 09/06/2023 voorkomen

MS vraagt onze steun om te voorkomen dat hij vrijdag 09/06/2023) voor de 3e keer wordt uitgezet naar Algiers.

Vorige oproep voor M: https://www.gettingthevoiceout.org/merksplas-une-semaine-en-greve-de-la-faim-et-de-la-soif-comme-ultime-tentative-de-liberation-30-mai-2023/

Hij woont al 30 jaar in Europa en zit sinds 21/09/2022 opgesloten in een gesloten centrum (Merksplas toen 127 bis). Hij ging in hongerstaking op 24/05/2023 (momenteel 15 dagen) om zijn vrijlating te eisen. Hij heeft geen contact meer met Algerije, dat hij tientallen jaren geleden verliet.

Bijeenkomst op de luchthaven van Zaventem deze vrijdag om 12 uur om de situatie van de heer MS aan de passgiers van de vlucht uit te leggen.

Vlucht Air Algérie AH 2063 15u00

STOPDEPORTATIE

PS: In het geval dat er een wijziging is in het schema, zal ik het hier toevoegen.


30 mei 2023 : Mohamed S. wordt sinds 21 september 2022 vastgehouden in het gesloten centrum van Merksplas met het oog op uitzetting naar zijn “land van herkomst”, Algerije. Hij woont al 30 jaar in Europa en verblijft sinds 2002 in België.

Niet eten of drinken als laatste redmiddel
 
Op 24 mei 2023 begon Mohamed een honger- en dorststaking. Hij vertelt: 
“Vrijheid is onbetaalbaar, ik zet mijn leven op pauze, ik sterf of ik leef, het is aan hen te beslissen. Ik heb geen andere oplossing gevonden”. 
De verschillende beroepsprocedures die zijn advocaat bij de Raadkamer heeft ingediend, hebben niet geleid tot zijn vrijlating. Hij riskeert nu zijn leven in de hoop op vrijlating. Acht dagen na het begin van zijn actie voelt hij zich koortsig en heeft hij last van  duizelingen. Ten einde raad werd hij gedwongen 24 uur per dag in bed te blijven en kon hij niet profiteren van de slechts twee uren die hij naar buiten mocht.
 
 
De perspektief van de dood versterkt door de onbewustheid van het personeel en vreemdelingendienst. 
 
Een dorststaking kan zeer snel leiden tot ernstige en onomkeerbare hersen- en nierbeschadigingen en op korte termijn tot de dood. 
Mohamed is in medische isolatie geplaatst in blok 5 van het gesloten centrum van Merksplas, maar krijgt niet de voor zijn situatie passende medische verzorging. Op de vijfde dag van zijn staking vroeg hij om een bloedonderzoek, dat werd geweigerd omdat het “niet nodig is”. Wij herinneren eraan dat een eerste bloedonderzoek wordt aanbevolen, gevolgd door een wekelijks onderzoek, vooral wanneer het gewichtsverlies meer dan 10% van het lichaamsgewicht bedraagt.
Mohamed is zich bewust van de risico’s die hij neemt en van de racistische nalatigheid van het personeel van het centrum en de vreemdelingendienst tegenover hem. Hij vertelt ons: “We zijn hier gijzelaars en ik heb geen andere oplossing gevonden”.
 
Drie maanden na de verdachte en nog steeds onverklaarde dood (tenzij je de “natuurlijke dood” theorie gelooft die de autoriteiten de dag na het drama naar voren brachten) van een Georgische man in ditzelfde gesloten centrum, zijn Mohamed’s medegevangenen zeer ongerust.
 
Gevangenen in gesloten centra gaan  regelmatig in honger- en/of dorststaking om hun vrijlating te eisen uit deze eindeloze en uiterst gewelddadige opsluitingen. Wij hebben momenteel contact met een gevangene in het gesloten centrum van Brugge, die nu al 22 dagen in hongerstaking is. 
 
Oproep tot steun
 
Wij nodigen u uit om de verantwoordelijken voor deze mishandeling te mailen en te bellen zodat de heer Mohamed S. de juiste zorg krijgt en uiteindelijk wordt vrijgelaten: 
 
Voorbeeld van brief :
 
Geachte heer/mevrouw 
    Ik stuur u deze e-mail om de situatie van een persoon die momenteel wordt vastgehouden in het gesloten centrum van Merksplas te bespreken. De gedetineerde is Mohamed S., uit Algerije die zijn land meer dan 30 jaar geleden heeft verlaten. 
    Hij is al acht dagen  in honger- en dorststaking. 
    Zijn medische toestand is rampzalig en zijn leven is in gevaar. Zijn gezondheid gaat met de dag achteruit. Vooral omdat hem passende medische zorg (ziekenhuizen en artsen) wordt ontzegd. 
     De heer Mohamed S. woont al meer dan 20 jaar in België en heeft hier een groot deel van zijn leven doorgebracht. Met de jaren heeft hij steeds minder banden met zijn land van herkomst. 
     Wij vinden dat er zo snel mogelijk een einde moet komen aan zijn detentie, zodat hij een adequate behandeling kan krijgen en zijn leven in België kan voortzetten. 
    Kunt u met spoed de vrijlating van de heer Mohamed S eisen om te voorkomen dat de situatie verslechtert?
    Bij voorbaat dank,
 
NAAR
    
Detentiecentrum Merksplas
– Tel: +32 14 63 91 10 / +32 2 206 15 60
 
Nicole de Moor, Kabinet en Secretariaat van de Staatssecretaris voor Asiel en Migratie
 
De heer Roosemont, directeur van Vreemdelingendienst – Email : Bur_Presse@dofi.fgov.be
– Tel. : +32 2 793 80 31 / +32 2 79380 30 (FR)
– Fax : 02 274 66 40
 
Kent u betrouwbare journalisten die deze informatie geloofwaardig kunnen maken en licht kunnen werpen op de criminele verantwoordelijkheden van het detentiecentrum en de vreemdelingendienst, geef deze eerste informatie dan aan hen door.
 
VRIJHEID VAN ALLEN

Ce contenu a été publié dans Nieuws van de gesloten centra, Strijdverhalen. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.