Migratiebeleid in België

 31/07/2013

-De nutteloze gesloten centra

Vele ongewenste migranten  van alle nationaliteiten worden gearresteerd thuis vroeg in de morgen,  door de  lokale en/of de federale politie onder controle van de dienst SEFOR, dienst opgezet door Vreemdelingenzaken. Alhoewel andere procedures meestal aan gang zijn voor hen worden ze gearresteerd omdat ze een bevel om het grondgebied te verlaten hadden gekregen.
http://www.foyer.be/?lang=fr&page=article&id_article=9574&id_rubrique=118
http://www.sefor.be/

Ze worden gebracht in een gesloten centrum, wachten verdere beslissingen over hun lopende aanvragen en kunnen  van het ene op het andere moment,naar goeddunken van de beslissingen van Vreemdelingendienst een poging tot uitzetting ondergaan,soms zelfs als ze onuitzetbaar zijn of geen Laissez passez gekregen hebben.

Vreemdelingendienst aarzelt niet om hun detentie elke maand te verlengen zonder redenen. Zelfs als een rechter het bevel geeft om een persoon vrij te laten, zal Vreemdelingendienst systematisch beroep doen, wat betekent een verlenging van de detentie van een maand. Zo kan een gedetineerde soms 3, 4 tot 9 maanden opgesloten blijven voor dat hij vrijgelaten wordt!
Het blijkt dat Vreemdelingendienst veel plezier heeft mensen vast te  houden!

-“De tijd is lang madame”

De opsluitingen zelf is een eerste serieuze intimidatie. Andere intimidaties volgen in het centrum: druk, chantages, bedreigingen en pogingen tot deportatie gebeuren dagelijks en systematisch:
Zo krijgen ze,soms bij hun aankomst in het gesloten centrum als er absoluut nog geen sprake is van uitzetting, een video te zien over een geforceerde uitzetting en wat er gebeurd als ze weigeren!

Andere intimidatie voor degenen die durven de procedure in twijfel te stellen of hun stem of vuist tonen: “isolatiecel” (ze noemen het de cachot) voor meerdere dagen voor sommigen, of zelfs weken voor anderen.

Er wordt ons verteld dat de politie en het personeel van het centrum hen zeggen terwijl  ze geboeid en gescotchd worden:

“Dit is de procedure en laat je doen, alles gaat goed verlopen!”

“Het is voor je goed.”

Over het verbod weer op Europese bodem voor vijf of zeven jaren terug te komen, worden ze  gerustgesteld:’maak je geen zorgen. Het is gewoon een allez/retour”! Dat is mis: ze krijgen een verbod van vijf jaren of zeven jaren om naar Europa te komen te komen.


-De terugkeer van sommigen

Sommigen van hen komen terug in België
Een uitgezette zegt ons::

“Ze volgen hun procedure, wij volgen onze procedure: we komen snel terug”

 

-Collectieve uitzettingen

Op sommige momenten, worden bepaalde nationaliteiten gearresteerd en aangehouden voor collectieve uitzettingen.
België lijkt een van de Europese landen om meer collectieve uitzettingen te organiseren. In 2012 charterde België 11 militaire vliegtuigen om collectief te deporteren:

www.emnbelgium.be/sites/default/files/publications/be_emn_policy_report_2012_-_final.pdf

pagina 30
« In 2012, Belgium organized 11 secured flights to remove illegal immigrants to DR Congo, Guinea, Kosovo, UK and Albania. Other European countries participated in 2 of these 11 flights. In March 2012 Belgium organized a flight to Kinshasa in which the Netherlands also participated. 18 people were removed from Belgium and 1 person from the Netherlands. Another flight was organized to Kinshasa in December, this time with the participation of Ireland and Germany. This flight removed in total 17 persons. Belgium also participated in one secured flight organized by Germany in cooperation with Frontex, with destination Serbia »

Momenteel werden veel migranten uit Guinee en Senegal gearresteerd en zitten opgesloten in Belgische detentiecentra.

Collectieve uitzetting  naar Kabul blijft op de agenda staan:
http://www.gettingthevoiceout.org/alarm-collectieve-vlucht-vanuit-brussel-naar-afghanistan/

Dagelijks blijven  Afghanen  gearresteerd en naar het centrum gebracht (momenteel zijn ze met een twintigtal in het centrum 127bis ,een tiental in Brugge en een tiental in Vottem)

De dreiging blijft reëel, ook als  Vreemdelingenzaken tot rust roept: “Wij zetten Afghanen zeer voorzichyig uit, als we zeker zijn dat ze uit veilige gebieden komen. Er is  er geen collectieve vlucht aan de orde naar Kaboul.'”
http://www.lalibre.be/actu/belgique/expulsion-collective-vers-l-afghanistan-51e4c05835701ac301a89131

http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/1670194/2013/07/16/Kabinet-Maggie-De-Block-stelt-Afghaanse-gezinnen-gerust.dhtml

Vragen rijzen: waarom blijven tientallen Afghaanse volwassenen en gezinnen sinds verschillende maanden opgesloten? Waarom zou België niet de huidige trend van uitzetting naar Afghanistan gedicteerd door de Europese Unie volgen?
http://kabulblog.blog.com/

Wanneer als Vreemdelingendienst zegt dat ze zo weinig uitzetten (toch wel 21 de eerste 6 maanden 2013 t.t.z het dubbel van de eerste 6 maanden van 2012), waarom krijgen de honderden Afghanen die in Belgie zijn dan geen verblijfsvergunning?

-Over de productie  van mensen zonder papieren

De staatssecretaris Maggie De Block excelleert in persberichten met behulp van cijfers zonder nuances.

Volgens hun cijfers voor 2012:
76.497 Bevel het land te verlaten, 30.000 aanvragen voor regularisatie geweigerd (en geaccepteerd 3.870) 16.000 asielaavragen geweigerd(4.500 geaccepteerd) .?

5000 uitzettingen, 5000 verdreven met een  “vrijwillige terugkeer”:vaak onder dwang na een opsluiting van maanden in een detentiecentrum (dit wordt niet vermeld in de rapporten natuurlijk!)

Degenen die door de mazen van deze klopjacht passeren leven in wettelijke illegaliteit
En niet te vergeten: diegenen die niets vragen die ook “illegaal” zijn en de nieuwkomers !

Cijfers van vreemdelingendienst op:
2013:
https://dofi.ibz.be/sites/dvzoe/FR/Statistiques/Pages/default.aspx
https://dofi.ibz.be/sites/dvzoe/NL/Statistieken/Pages/default.aspx

Activiteitenverslag van Vreemdelingendienst:
https://dofi.ibz.be/sites/dvzoe/FR/Pages/Publications.aspx
https://dofi.ibz.be/sites/dvzoe/NL/Pages/Publicaties.aspx

Fort Europa schrikt af zeggen ze?

De Gesloten centra en de uitzettingen hebben slechts een symbolische doel en, zo wordt ons verteld, een afschrikmiddel voor asielzoekers of regularisatieaanvragers.

Honderdduizenden mensen leven clandestien in ons land. Duizenden nieuwen zijn daar of zijn op weg, ondanks de Europese beperkingen en de bouw van onze Europese ford, om een meer leefbaar elders te vinden.

Het zal niet de opsluitingen en uitzettingen  (5.000 in 2012), die de migratiegolf zal stoppen.

De autoriteiten en  onze migratiesecretaresse komen met hun mooie cijfers  die niets  betekenen om hun kiezers tevreden te stellen , injecteren een nauwelijks verhulde racisme, en werken mee aan de trend van de  nationalistische en / of communautaire terugtrekking .

Geen deportaties, Niemand is illegaal, Geen wereld zonder migraties!

Ce contenu a été publié dans Nieuws van de gesloten centra. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.