Mos Maiorum, meer dan 19.000 arrestaties

De Europese Unie heeft zo net de resultaten van Mos Maiorum vrijgegeven, een enorme razzia-operatie uitgevoerd door 27 landen in heel Europa tussen 13 oktober en 26 oktober onder toezicht van Frontex.
Meer info hier
Het rapport van de Raad van Europa is hier beschikbaar (in het Engels)

In totaal werden 19.234 mensen gearresteerd, gecontroleerd of ondervraagd tijdens deze operatie waarvan het doel was om informatie over immigranten en ‘nieuwe migratieroutes’ te verzamelen om zo het anti-immigratiebeleid te versterken. 257 mensen beschouwd als ‘smokkelaars’ werden gearresteerd.
Meer dan 6002 controles vonden plaats: 1538 aan de buitengrenzen, met de arrestatie van 9890 mensen; 4464 binnen het Europese grondgebied, waarbij 9344 mensen werden gearresteerd. De modelleerlingen van de oorlog tegen migranten zijn Italië (5954 personen gecontroleerd), Duitsland (3683 personen gecontroleerd), Hongarije (3075 personen gecontroleerd), Oostenrijk (1219 personen gecontroleerd) en het Verenigd Koninkrijk (995 personen gecontroleerd). Landen waar de minste controles plaatsvonden waren Letland, Estland en Zwitserland (wat niet betekent dat ze meer ‘gastvrij’ zijn dan de anderen).
Het aantal gecontroleerde mensen is veel hoger dan tijdens voorgaande operaties: in 2013, tijdens de Perkunas-operatie (twee weken in september-oktober) werden 10.459 mensen gearresteerd, en in 2012, tijdens de Aprhodite-operatie, 5298.

Een groot deel van de mensen die gearresteerd werden, zijn afkomstig uit landen in oorlog of conflict; landen of regio’s waar de Westerse machten aanwezig zijn en de afgelopen jaren voor chaos zorgden in naam van het kapitalisme of de koloniale overheersing: Syrië, Afghanistan, Kosovo, Eritrea, Somalië, enz. Vandaag zijn er enkele duizenden vluchtelingen die zich ongewenst voelen in Europa, achtervolgd door de politie en levend in rampzalige omstandigheden.

In Frankrijk werden 958 mensen gecontroleerd, voornamelijk afkomstig uit Syrië, Eritrea en Albanië (371 personen). In Parijs werd veel gecontroleerd rond Gare du Nord, waar de treinen vertrekken naar Calais, het grensgebied met Engeland waar veel migranten heen gaan in de hoop het kanaal over te steken.

Diverse initiatieven in Europa probeerden te informeren over deze operatie om dit te voorkomen: het verspreiden van meertalige folders, het ophangen van affiches, bijeenkomsten, aanmoedigingen tot weerstand tegen controles. Een interactieve kaart van de verschillende controles werd opgesteld, voor het lokaliseren van de controlezones op Europees niveau.

Mos Maiorum was van uitzonderlijke aard gezien de omvang van de operatie, maar arrestaties gebeuren dagelijks in heel Europa waarbij de mensen in detentiecentra geplaatst worden om daarna chartervluchten te vullen, dit om te voorkomen dat de mensen zich verplaatsen naar waar ze willen, vooral voor personen uit arme landen.

Laten we hopen dat de solidariteitsbewegingen die ontstaan als reactie op deze operatie blijven voortgaan, en dat we concreet in staat zijn om de deportatiemachine te stoppen.

Gepubliceerd op Sans Papiers Ni Frontières

Ce contenu a été publié dans Externe bijdragen. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.