“Neergeschoten als een beest”en andere afschuwelijke verhalen 18/09/2014x

“Neergeschoten als een beest”

“Op de ochtend van 15/09/2014 kwamen een tiental politiemannen een Nigeriaan halen in het gesloten centrum ‘Le Caricole’.
Toen hij weigerde met hen mee te gaan, werd hij geslagen en op de grond gesleurd. Hij werd geboeid en er was bloed op zijn gezicht. Hij bleef schreeuwen. De politie zette een medisch masker op zijn gezicht en een van hen zette hem een ​​”spuit” met een soort van “revolver” op enkele meters afstand. De gevangene viel onmiddellijk neer, bewoog niet meer en werd naar de politiebus gebracht,” zegt ons een ooggetuige.
“Het was vreselijk mevrouw,” zei een gevangene, “Hij werd neergeschoten als een beest.”

“Uitzetting in het zwart”
De volgende dag, nog steeds in de Caricole, werd een gevangene door de bewakers om 15 uur meegenomen naar het kantoor van de sociaal assistent. Toen kwamen ze terug om zijn spullen in zijn cel mee te nemen. Het lijkt erop dat hij naar de luchthaven werd gebracht voor zijn vierde uitzettingspoging. Deze man was sinds meer dan vier maanden in een detentiecentrum. Hij werd van het ene centrum naar het andere verplaatst (Brugge, 127bis, Caricole) omdat hij regelmatig de onmenselijke behandelingen in de centra aanklaagde. Deze deportatie was voorzien maar hij had een nieuwe asielaanvraag ingediend, wat de uitzetting had moeten opschorten… maar de maatschappelijk werker van het centrum had dat asielverzoek niet ingediend bij de bevoegde autoriteiten!
“Het is een uitzetting in het zwart”, zegt een van zijn medegevangenen.

Hongerstaking in gesloten centrum Vottem:
Sinds enkele maanden zijn er meerdere hongerstakingen of pogingen tot hongerstaking begonnen, collectief of individueel. Momenteel zijn Verscheidene personen in hongerstaking in het centrum.
Ze willen vrijheid, en ze willen dat de uitzettingen stoppen.
Een van hen is is in zijn zevende dag van hongerstaking uit protest tegen de verscherping van de opsluiting: Hij is geïsoleerd in de beveiligde vleugel van het centrum van Vottem, zonder enig contact met andere gevangenen.  Met steun van zijn advokaat, klaagt hij de onmenselijke en vernederende opsluitingen aan. Een tweede gevangene sinds 12 dagen in hongerstaking werd op 17/09 in isolatie geplaatst.

Mail van een uitgezette man in Pakistan
Subject        I am going to be mintal
Message        I am R. N. I was in vottem and 127 BIS for 5 months now I am not
mentally and physically fit I forget the things and I have too much health
problems I don’t know what I do where I go I loss every thing in belgium my
health my family my every thing and there so many unjustice things happen to me
if you give me the time so I can tell you even you people will not believe that
what they did with me thanks you

SMS ontvangen:

“Dank u voor uw steun. Er moet ook geprotesteerd worden op de consulaten in Brussel om te eisen dat ze stoppen met laissez passer af te leveren. Wij weigeren in het vliegtuig te stappen en worden dan geslagen buiten het zicht van de passagiers. Dit is onmenselijk!”

“Ik was woedend: Jacob (directeur Vottem detentiecentrum) heeft me gechanteerd. Ofwel teken ik de papieren van mijn uitzetting naar Algerije en stop ik met mijn hongerstaking, ofwel regelt hij met de adminstratie dat mijn voorwaardelijke invrijheidstelling wordt herzien en ga ik terug naar de gevangenis!”

“Je moet ons helpen vrij te geraken en verder druk uit te oefenen tegen de gesloten centra.”

Betogingen
Een demonstratie vond plaats op 15/09/2014 met 200 mensen zonder papieren, uit verschillende bezettingen in Brussel. Ze eisen luidkeels de regularisatie van allen, de sluiting van detentiecentra en het stoppen van de uitzettingen. Foto’s:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.535904626541145.1073741838.497839607014314&type=1

Afghanen
Wederom werd een Afghaanse 19-jarige jongen die deel uitmaakte van de beweging van de Afghanen in de Begijnhofkerk gearresteerd en opgesloten in het gesloten centrum 127 bis. Een demonstratie voor Vreemdelingendienst om zijn vrijlating te eisen, greep plaats op 17/09/2014.
http://www.collectif-krasnyi.be/les-sans-papiers-afghans-du-beguinage-continuent-leur-mobilisation/

Ce contenu a été publié dans Nieuws van de gesloten centra. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.