Ontsnappingspoging in Merksplas en nieuws uit Brugge

Ontsnappingspoging in Merksplas en nieuws uit Brugge

23 april 2020

MERKSPLAS

Sinds het RTBF-artikel van 9 april 2020 “Bedorven voedsel, isolatiecel voor de zieken, afstand nemen niet gerespecteerd: dagelijks leven in een gesloten centrum ten tijde van het coronavirus” en ondanks Myria’s bezoek, dat de beweringen van de gevangenen bevestigde, gaat de repressie in het centrum door.
Zelfs als het eten minder bedorven lijkt, blijft de spanning in het centrum uiterst tastbaar.

Op 10 april vond een algemene controle plaats: lichaamsonderzoek en celonderzoek.

Er zijn maskers uitgedeeld (van zeer slechte kwaliteit, vertellen de gevangenen ons), maar de meerderheid van de bewakers draagt ze niet. Geruchten over geïnfecteerde medewerkers doen de angst van de gevangenen alleen maar toenemen.

“Toch zijn zij degenen die ons het virus zouden brengen. Zij zijn de enigen die contact hebben met de buitenwereld. »

20 april: “Gisteren, tijdens de maaltijd, werd de kamer van 2 gedetineerden doorzocht. Er is nog niets veranderd: nog steeds geen warm water in de douches. »

21 april:
Vijf mensen probeerden rond 20.00 uur te ontsnappen en werden gepakt. Na deze vluchtpoging werd de hele 3A-vleugel doorzocht, de gevangenen moesten zich uitkleden en moesten volledig naakt. Een gevangene sloeg door en maakte alles stuk met een brandblusser, deuren, ramen en kasten.

“Alle gevangenen moesten naakt voor de “grote jongens” (de bewarkers van het centrum) gaan staan terwijl ze overal zochten, het was vernederend. We worden allemaal gestraft ook al hebben we niets gedaan. Er is een man gek geworden… De werkers van het centrum willen hier niet meer werken. Ze staan onder druk. Ik heb niets gedaan, het is niet eerlijk. Er zijn veel andere mensen vrijgelaten, niet ik, waarom? Ik kan niet eens terug naar mijn land.”

De vijf personen die probeerden te ontsnappen zitten momenteel in eenzame opsluiting (“cachot”).

BRUGGE

De opgeslotenen vertellen ons over het gebrek aan hygiëne in het centrum, ze zeggen dat de voorzorgsmaatregelen tegen het virus niet worden gerespecteerd.

Een man die terug naar huis wil:
« Ik heb alle voorwaarden voor de terugkeer geaccepteerd, maar ze houden me vast! Ik heb mijn straf uitgezeten, dubbele straf in het gesloten centrum, drievoudige straf met het Coronavirus”.

« Het is lichamelijk geweld hier, maar vooral ook geestelijk geweld.”

« Ze spelen met mensen, ze duwen ons in het rond, ik verlies mijn hoofd.”

« Ik wil mijn vrijheid terug. Het is mijn recht. »

“Ze geven ons maskers, maar de bewakers dragen ze niet. Maar het risico komt alleen maar van het in en uit gaan. We zullen opnieuw de schuldigen zijn als er een geval is. »

“We zijn boos. »

“Het centrum, ik heb er geen woorden voor! Walgelijk. Als de hygiëne inspectiedienst zou komen, zou dit centrum onmiddellijk worden gesloten! »

“De situatie is altijd hetzelfde, het detentiecentrum is extreem smerig, het is walgelijk. Altijd met 6 in een cel. De stoelen in de TV kamer zijn walgelijk… “

STEEK DE GESLOTEN CENTRA IN BRAND!
STOP DEPORTATIES!

Ce contenu a été publié dans Getuigenissen, Nieuws van de gesloten centra, Strijdverhalen. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.