Vergeten tijdens de Covid-19 crisis vraagt een groep mensen zonder papieren om onmiddellijke regularisatie.

Video van de actie en de repressie

Photo

Op maandag 20 april om 11.00 uur voerde een groep mensen zonder papieren, de vergetenen van deze crisisperiode COVID-19, een flash-actie uit voor de Financietoren, waar het kantoor van Maggie De Block, minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, maar ook minister van Asiel en Migratie, is gevestigd.

Met behulp van posters demonstreerden 60 mensen zonder papieren een paar minuten lang in stilletjes, om de alarmbel te luiden en de realiteit van dit deel van de bevolking zichtbaar te maken voor de Belgische burgers. De actie vond plaats in overeenstemming met de gezondheidsaanbevelingen van de confinement : de aanwezigen droegen maskers, handschoenen en stonden op een sociale afstand van 2,5 m. Voordat zij zich rustig verspreiden, leest een woordvoerder de boodschap en de eisen van de groep voor:

“Voor deze pandemie leefden we als mensen zonder papieren al elke dag in angst en moeilijkheden. We werkten in het zwart om genoeg te verdienen om met onze gezinnen en kinderen te kunnen leven. Toch hebben we deze uitbuitende situatie aan de kaak gesteld. Sinds de aankondiging van de confinatie zijn alle sectoren gesloten en is er bijna geen werk meer. Plots hebben we geen inkomen en geen hulp om in onze basisbehoeften te voorzien. We hebben geen toegang tot de gezondheidszorg, we kunnen geen voedsel meer kopen of onze huur betalen. Ondanks deze moeilijkheden respecteren we alle beperkingsregels van de Belgische staat.

Verlaten door dit systeem, roepen we vandaag deze kreet van onrechtvaardigheid die ons doodt. Meer nog dan het coronavirus is het vooral dit migratiebeleid dat ons veroordeelt tot een lijdensweg. Mannen, vrouwen, kinderen, jong en oud, ziek… Wij zijn de vergetenen van deze crisis en we sterven langzaam! We zijn burgers en we eisen onze rechten op. We komen naar buiten ondanks alle risico’s, om de hele mensheid op te roepen om om gerechtigheid.

Onze eisen aan de federale overheid zijn eenvoudig:

– We eisen erkenning van de Belgische staat voor het feit dat we al jaren in dit land wonen. We willen geregulariseerd worden. De regularisatie van ongedocumenteerde migranten in de huidige situatie is noodzakelijk en dingend.

– We eisen ook de vrijlating en regularisatie van de gedetineerden in gesloten centra.

We doen ook een beroep aan de burgers die ons steunen: we vragen hen om samen met ons te reageren en deze onaanvaardbare situatie aan de kaak te stellen. »

Enkele tientallen mensen met papieren waren aanwezig om hen te steunen. De policie heeft er 6 geidentifieerd (waaronder 2 mensen van de legale team). Ze zullen waarschijnlijk een proces verbaal krijgen.

Perscontacten :

– Rabia (FR/AR)- rabiex22@riseup.net – 0465 95 40 14

– Keltoum (FR/AR/EN) – marzakikeltoum5@gmail.com – 0488 56 78 89

Ce contenu a été publié dans Strijdverhalen. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.