Spektakulaire blokkering van de bouwwerf van het nieuwe gesloten centrum in Steenokkerzeel 25/10/2010

Internationale actie tegen de bouw van een nieuw gesloten centrum in Steenokkerzeel.

Een vijftigtal actievoerders uit verschillende Europese landen blokkeren sinds vijf uur deze morgen de bouwwerf van het geplande gesloten centrum in Steenokkerzeel, nabij Brussel.  De actievoerders ketenden zich vast aan de ingang en op het bouwterrein zelf met lock-ons, metalen buizen waarin ze hun armen vastmaakten. Een betonblok van 500 kilo, waaraan de activisten zich hebben vastgeketend, verhindert elke doorgang van vrachtwagens en auto’s.  De actievoerders leggen de hele dag de werkzaamheden stil. Ze protesteren hiermee tegen het Europese migratiebeleid en het opsluiten en repatriëren van mensen zonder papieren.

België telt momenteel zes gesloten centra. Mannen, vrouwen en kinderen, zonder een geldige verblijfsvergunning worden er opgesloten. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens tikte België al meermaals op de vingers voor de uitwassen van zijn  migratiebeleid (o.m. voor de levensomstandigheden in gesloten centra en de collectieve uitwijzing van Romazigeuners). Toch blijft de Belgische Staat, onder meer via de uitbouw van meer gesloten centra, dit beleid verderzetten.

De actievoerders stellen dat de overheid vluchtelingen onnodig als misdadigers behandelt. Eén van de Belgische deelnemers aan de actie uit haar bezorgdheid over de straffeloosheid in de gesloten centra. « De centra voor mensen zonder papieren zijn ‘zones buiten de wet’, waar mensen worden opgesloten terwijl ze enkel hun miserie, een oorlog of onderdrukking wilden ontvluchten.  De centra zijn onmenselijk. Ze staan symbool voor ons racistisch migratiebeleid.  Dat beleid stoelt op repressie van mensen zonder papieren. Het sluit hen uit van elk recht en doet hen in de marginaliteit terechtkomen. ».

Onder de slogan “Geen grenzen, geen naties!” zetten de activisten met deze blokkade hun protest in de verf.

De actievoerders willen hiermee het volgens hen racistische migratiebeleid aanklagen. Ze pleiten voor de afschaffing van de gesloten centra, de regularisering van alle mensen zonder papieren en vrijheid van vestiging en verkeer voor alle migranten.

“Activisten uit verschillende Europese landen blokkeren het centrum. De repressie tegen migranten is een international gegeven.  Europa sluit zijn grenzen, bouwt detentiecentra en zet de landen aan zijn buitengrenzen onder druk om een streng migratiebeleid te voeren.  Migratie heeft altijd bestaan en zal altijd blijven bestaan.  Elke poging om een migratiestop te handhaven zal enkel leiden tot meer geweld en onmenselijkheid.” , aldus één van de deelnemers.

We vertragen een dag de uitzetting van mensen. Het is weinig en tegelijkertijd veel. Dit is een klein en krachtig moment dat de alomtegenwoordige retoriek van de machteloosheid in vraag stelt.
We forceren een opening…
En daarbij zullen we het niet laten…]]]

https://archive.org/details/BlocageDuChantierDu127tris

vidéo

Ce contenu a été publié dans Strijdverhalen. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.