BLOKKADE VAN GESLOTEN CENTRUM TE MERKSPLAS 28/01/2011

Activisten protesteren tegen opsluitingsbeleid van Belgische regering

Vandaag, vrijdag 28 januari, protesteren een dertigtal activisten tegen het feit dat de Belgische regering mensen zonder papieren opsluit en het land uitzet. Ze ondernemen directe actie om dat beleid te verhinderen, door de toegangspoorten van het gesloten centrum te Merksplas te blokkeren. De activisten geven de vluchtelingen achter de tralies een gezicht door hun verhalen ter plekke naar buiten te brengen.

Activisten doorbreken isolement van ‘gedetineerden‘

De vluchtelingen worden onzichtbaar gemaakt, tot cijfers gereduceerd. De activisten brengen vandaag hun verhalen naar buiten. Ze hijsen tijdens de actie verschillende spandoeken met een telefoonnummer in de hoogte. Zodat de gedetineerden het lezen, het nummer bellen en hun verhaal vertellen. De activisten gooien ook tennisballen met boodschapbriefjes naar binnen om het gedwongen isolement van de vluchtelingen te doorbreken.

Ook vluchtelingen uit andere centra komen aan het woord, via getuigenissen die de activisten voorlezen. Een Afrikaan getuigt: “het zijn gevangenissen, echte gevangenissen. Indien men beweert dat dit centra zijn, dan zou dit als de centra van het Rode Kruis moeten zijn, waar mensen op een waardige manier worden geholpen. Maar hier word je behandeld als een crimineel. Je wordt opgesloten achter tralies, gebarricadeerd met ijzer.”

Het Belgische opsluitings- en deportatiebeleid

Het gesloten centrum te Merksplas telt 172 mannen. Het is één van de zes gesloten centra te België waar jaarlijks ongeveer 8000 mensen (inclusief kinderen) zonder papieren worden opgesloten en van waaruit ze worden uitgewezen. Een actievoerder legt uit “Onze economie draait op het vrij verkeer van goederen. Maar vele duizenden mensen die in ons land een kans willen op een beter leven, sluiten we uit en krijgen de stempel ‘illegaal en ongewenst’. Onze regering arresteert deze mensen en sluit hen op als ware criminelen, alleen omdat hun verblijfspapieren niet in orde zijn. Met hun uitzetting verliezen ze voor de tweede maal hun kans op een menswaardig bestaan. Ze worden uit de maatschappij geplukt en teruggestuurd naar de vaak uitzichtloze situatie in eigen land”.

Mensen worden herleid tot nummers. Dat merken we ook in uitspraken van Minister van Migratie- en Asielbeleid Wathelet, die zijn beleid verdedigt door te stellen dat er in 2010 meer uitwijzingen zijn geweest dan in 2008. Achter deze cijfers gaan mensenlevens schuil, daar kunnen we niet mee spelen.

photo   film

en film van vreemdelingendienst

 

Ce contenu a été publié dans Strijdverhalen. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.