Arrestaties, gesloten centra en deportaties 22/05/2022

Arrestaties vinden plaats in de straten van Brussel, in het openbaar vervoer, op de luchthaven en bij sommige mensen thuis. We hebben contact met veel vrouwen die gearresteerd zijn op de luchthaven, vaak op de vlucht voor gedwongen huwelijken, zeer ernstig huiselijk geweld, tot op het punt dat een van hen ons vertelt “Ik wil in het centrum blijven. Dit is de enige plek waar ik me veilig voel.”

We hebben ook contact met mensen die op de luchthaven zijn gearresteerd en van wie de documenten door de luchthavenpolitie ongeldig zijn verklaard. Sommigen hebben een geldige verblijfsvergunning in een Europees land en worden toch een dag of twee na hun arrestatie illegaal uitgezet naar hun land van herkomst zonder dat ze de tijd hebben gehad om een juridische dienst te raadplegen.

Wij hebben contact met jongeren die op straat of tijdens een Stib-controle worden gearresteerd en naar een detentiecentrum worden gebracht. Zij zijn zeer jong, soms zelfs minderjarig, en zwerven al 1 of 2 jaar in Europa. Zij worden teruggestuurd naar hun land van herkomst of naar het Dublin-land waar zij gedwongen werden hun vingerafdrukken af te staan. Eenmaal uitgewezen, zal hun “reis” opnieuw beginnen om te proberen elders een “aardiger” onthaal te vinden.

Wij hebben contact met vrouwen of mannen die vervolgd worden voor misdrijven van openbare orde en van de gevangenis naar een detentiecentrum worden overgebracht met het oog op uitzetting. Velen wonen hier al jaren, hebben hier familie en kennen hun land van herkomst niet.

Veel van de mensen met wie wij contact hebben zijn Algerijnen die op dit moment niet kunnen worden uitgezet, evenals Senegalezen die niet kunnen worden uitgezet omdat hun ambassade weigert hen een pas te geven. Zij zullen  enkele maanden opgesloten blijven. Twee Senegalezen werden na 9 maanden opsluiting vrijgelaten. Verscheidene Algerijnen worden al meer dan 8 maanden vastgehouden.

De gedetineerden vertellen ons ook over talrijke deportaties naar Oost-Europa en Zuid-Amerika.Deze lijst is niet volledig.

De gedetineerden vertellen ons over racisme en provocatie door het personeel in sommige centra.Zij eisen hun vrijlating.

OPROEP
Wij zijn op zoek naar meer mensen die de gedetineerden willen bellen/bezoeken, zodat hun woorden niet ongehoord blijven en het bestaan van deze centra van schande bekend wordt bij het grote publiek en niet vergeten blijft.Contact: 0465242430 of eveline@riseup.net

Wie kan, help ons de telefoons op te laden door 5,10 euro of meer te storten op de Triodos bankrekening BE58 5230 8016 1279 BIC: TRIOBEBB https://www.gettingthevoiceout.org/contact-and-support-us-2/


Ce contenu a été publié dans Migratiepolitiek, Nieuws van de gesloten centra, Strijdverhalen. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.