Collectieve uitzetting naar Guinee op 28 september 2016 ? Update, Bevestiging van de vlucht

Udate 29/09

Het was uiteindelijk een FRONTEX vlucht met een dertigtal Guinese en Congolese vluchtelingen die uitgewezen werden vanuit Brussel!  De gedeporteerden zijn op de avond van 28/09 in Conakry aangekomen waar de Ambassadeur van België en de Minister van binnenlandse zaken van Guinée hen opwachten.  Ze zijn direct overgedragen geweest aan hun familie die hen opwachtte.

Het vliegtuig is vervolgens met de Congolese mensen doorgereisd naar Kinshasa.Eén Congolees heeft een gebroken voet naar aanleiding van geweld omdat hij weigerde te vertrekken.Drie Guinese en twee congolese vluchtelingen werdenniet naar de luchthaven gebracht, omdat ze op een ‘reservelijst’ stonden en werden naar Vottem en Merksplas teruggevoerd.

———————————————————————————————————————————————

Update 26/09/2016 : ALERTE in het 127 bis

In het gesloten centrum 127 bis werd aan 10 mensen uit DRC gemeld dat ze op 28/09/2016 zullen uitgezet worden met een collectieve vlucht, waarschijnlijk dezelfde vlucht voorzien voor Guinea.

Onder hen 6 vrouwen . Vijf zijn in een cohabitatie of trouw procedure , een in een procedure van asielaanvraag, procedures die nog niet afgerond zijn. Verschillende onder hen werden thuis gearresteerd een paar weken geleden !

———————————————————————————————————————————-

Update 23/09/2016: Bevestiging van de collectieve uitzetting: een gedetineerde heeft van sociaal assistent het bericht gekregen dat hij deel uitmaakt van een lijst van mensen die collectief zullen uitgezet worden op 28/09 en dat hij op maandag 26/09 zal overgeplaatst worden naar de 127bis .

—————————————————————————————————————————————-

Update 21/09 in Africaguinée

http://www.africaguinee.com/articles/2016/09/21/diaspora-bruxelles-sur-le-point-de-rapatrier-de-nombreux-guineens

———————————————————————————————————————————–

 

OPROEP /Zodra de uitzettingsmachine voor een collectieve deportatie aan de gang is, met zijn cohortes van militairen en politie, wordt het moeilijk en zelfs onmogelijk voor de gedeporteerden om weerstand te bieden. Andere politieke of militante akties van buitenuit kunnen zulke vlucht echter beletten. In 2014, werd zo de landing van een charter met 34 Guineanen aan boord geweigerd door de regering in Conakry en het vliegtuig werd gedwongen om terug te vliegen naar Brussel! http://www.gettingthevoiceout.org/guinea-wijst-collectieve-uitzettingen-van-hun-onderdanen-af/
Theo Francken heeft aangekondigd op twitter dat er een eerste Europese collectieve uitzetting naar Conakry wordt georganiseerd op 28 september 2016. Deze uitzettingsprojecten worden meestal geheim gehouden tot het allerlaatste moment. Francken’s tweets zijn meestal propaganda of bedreigingen maar zijn soms ook juist!
Enkele tientallen Guineanen zijn sinds maanden gedetineerd in onze gesloten centra en konden tot hiertoe niet uitgezet worden omdat de Guinese ambassade hun een Laissez-passer, nodig voor een uitwijzijg, weigerden af te leveren. Het lijkt erop dat nu een overeenkomst (geheim, illegaal?) gesloten werd tussen Francken en de ambassadeur om die deportaties mogelijk te maken.

Deze informatie moet worden verspreid en de Guineanen moeten snel gewaarschuwd worden!.

De betrokken personen:

De mensen die een negatief en definitief antwoord op hun asielaanvraag kregen

De mensen die bij ons verblijven en geen papieren hebben

De mensen zonder papieren die als “crimineel” bestempeld worden staan op de prioriteitenlijsten voor de deportaties en lopen groter gevaar op arrestaties en deportaties

De mensen vastgehouden in gesloten centra.
Risico’s van Arrestaties

Arrestaties kunnen nog steeds gebeuren op straat, thuis, of op het politiebureau aan de Dienst Vreemdelingenzaken

Hoe een uitzetting vermijden

Vermijd u de plaatsen hierboven vermeld (verblijf niet op uw adres dat is gekend door de autoriteiten, vermijd plaatsen als stations , metro, gaat niet naar een afspraak met de Dienst Vreemdelingenzaken, noch bij de gemeente of politieburelen)

Informeer uw advocaat die een nieuwe asielaanvraag of een beroep tegen een beslissing van de rechtbank kan invoeren, wat de deportatie kan beletten of vertragen.

Informeer uw vrienden en familie zeer snel in geval van arrestatie

Informeer landgenoten over de dreiging op deportatie, politici (man / vrouw) in ons land en in het land van herkomst

Als je ziek bent, raadpleeg dan uw arts, zodat hij u een certificaat kan maken die de uitzetting misschien kan voorkomen.
Hieronder een kort overzicht van wat verzameld is met betrekking tot het verloop van een collectieve uitwijzing.

DE VOORAFGAANDE WEKEN:
Aanhoudingen in publieke plaatsen van mensen zonder papieren en met de geviseerde nationaliteit,
Opsluiting in gesloten centra van die personen,
Vasthouden van personen die reeds in die gesloten centra opgesloten zaten en/of al een poging tot uitwijzing ondergingen,
Opsluiting in centrum 127bis van personen die op de luchthaven asiel aanvragen en een snel onderzoek van hun dossiers.

DE VOORAFGAANDE DAGEN:
Het overbrengen uit de Belgische gesloten centra naar het gesloten centrum 127bis van al zij die door Vreemdelingenzaken geselecteerd werden.

DE VOORAFGAANDE UREN:
Isoleren van de uit te wijzen personen, daarbij inbegrepen een onbekend aantal ‘reservisten’ voor de vlucht.

EN 4 à 5 UREN VOOR DE VLUCHT:
Het inschepen van de uit te wijzen personen in vrachtauto’s en bussen, soms militaire voertuigen. De gevangen zijn geboeid en worden begeleid door 2 of 3 agenten in uniform of in burger.
De weerspannigen en zij die reeds eerder een uitwijzing weigerden en dus als gevaarlijk beschouwd worden, hebben recht op een speciale behandeling: isolement, uitgekleed worden en buigen in het bijzijn van agenten, vastgebonden en begeleid door een speciaal escorte.
http://www.gettingthevoiceout.org/vijf-maanden-in-een-gesloten-centrum/
Dit duurt normaal meer dan 2 uur en gaat geregeld gepaard met geweld.
Vertrek van de karavaan naar de militaire vlieghaven van Melsbroek op de Haachtsesteenweg, inschepen in een militair vliegtuig. De uitgewezenen blijven geboeid tijdens de vlucht, sommigen omgordeld en elkeen begeleid van 2 of 3 agenten of militairen.
Bij aankomst worden ze overgedragen aan de autoriteiten, soms met hun asieldossier.

http://www.gettingthevoiceout.org/gebruiksaanwijzing-voor-collectieve-vluchten/

Ce contenu a été publié dans Collectieve uitzettingen, Strijdverhalen, Uitzetting aan de gang. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.