Een Afghaan uitgezet op 27/10/2013

Update 29/10: hij zit in Kaboul, volledig verloren en kan niet verder naar zijn dorp want de weg is te gevaarlijk. Hij is heel ongerust voor zijn broer van 19 jaar die in Belgie achter gebleven is. Wij hebben contact genomen die hem gaan proberen terug te vinden in Kabul.

http://kabulblogs.wordpress.com/2013/10/30/afghan-deportees-abused-and-abandoned/

 

Een jong Afghaan die sinds drie maanden opgesloten is in het 127bis werd uitgezet. Hij werd op een eerste vlucht gezet s’morgens. Gezien hij deze uitzetting weigerde, werd hij met dwang dezelde dag op een ander vlucht gezet, vergezeld van een escorte.Hij zei ons dat hij in Kabul in gevaar was!

 

 

 

De Afghanen in de gesloten centra.

24/10

De 162 Afghanen die in de loop van de week met geweld gearresteerd werden, zijn nu vrijgelaten omwille van een tekort aan plaatsen in de gesloten centra (link: yahoo.skynet.be/actualites/politique/

Heel veel andere Afghanen die niet deelnemen aan de akties worden echter de laatste weken gearresteerd en opgesloten, alsof een wraakaktie moet ondernomen worden.  Momenteel zijn er meer dan vijftig van hen opgesloten.

Als ze geen passpoort of laissez passez hebben om hen uit te wijzen, wordt hen een “Europese” passpoort geleverd, waarvan de legaliteit in twijfel wordt getrokken door de advocaten.

De uitwijzingen gebeuren strikt geheim (er zijn deze week twee uitwijzingen geweest waarvan we kennis hadden, waarschijnlijk zijn dit er meer…). Ze krijgen hun vliegticket niet,zoals de wet het verplicht, en weten niet op welke vlucht ze zullen gezet worden. Dat kan via Amsterdam, Istanbul, Moscou,… zijn.

Een van hen sprak zelfs over een spuit die hij voor zijn vlucht zou gekregen hebben. Hij is in Moskou wakker geworden. Dit is echter allemaal zeer moeilijk om te verifiëren, aangezien hij na dat laatste bericht verdwenen is.

Zou de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) schrik hebben van een invasie van de luchthaven bij een van de uitwijzingen?

De twee maatschappijen die aan die uitwijzingen mee werken zijn KLM en Turkish Airlines, ook SN Brussels Airlines zou dit doen, maar minder frequent.

Voor mensen die zich gemakkelijk en snel kunnen verplaatsen, stuur ons uw GSM nummer naar gettingthevoiceout@riseup.net. Als we het uur van een uitwijzing te weten komen, sturen we u een SMS om naar de luchthaven te komen..

Ce contenu a été publié dans Uitzetting aan de gang. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.