Update 27/11/2018: M werd gedeporteerd. We hebben geen nieuws van hem. Twee van de mensen aanwezig aan de vlieghaven werden bij hun aankomst onmiddellijk gearresteerd door polities in burger en een uur vastgehouden, In de toekomst zullen we meer discreet moeten zijn! We mogen toch vaststellen dat de autoriteiten hebben schrik van het effekt van onze contakten met de passgiers.
——————————————————
M, 21 jaar oud, een Hazara, onderdrukt volk in Afghanistan kwam in 2015 in België aan. Zijn vader, moeder en broer stierven in Afghanistan. Hij diende bij aankomst in België een asielaanvraag in, die werd geweigerd. Vreemdelingendienst zal proberen hem deze maandag 26/11/2018 via Istanbul met de Turkse luchtvaartmaatschappij naar Kabul uit te zetten.
Zelfs als dit zijn eerste uitwijzingspoging is, is de kans groot dat deze uitzetting onder escorte zal plaatsvinden. M heeft een zelfmoordpoging gedaan en vreemdelingendienst geeft er de voorkeur aan hem eo vlug mogelijk uit te zetten. Zijn advocaat heeft op vrijdag 23/11/2018 opnieuw een asielaanvraag ingediend, waarvan de ontvankelijkheid pas op de luchthaven zal gekend zijn.
M wil en kan niet terug naar Afghanistan waar hij niemand meer heeft. Zijn sociale netwerk is in België en hij spreekt al perfect Nederlands.
Hij vraagt om hulp om deze uitzetting te voorkomen.
Ga naar de luchthaven op maandag 26/11/2018 om 13:15 uur om de situatie van M uit te leggen aan de passagiers en uit te leggen dat ze deze uitwijzing op hun vlucht kunnen weigeren!
Vlucht Turkse Airlines TK1939 Istanbul 15:15
Andere Afghanen bevinden zich in dezelfde situatie als M in onze detentiecentra en lopen ook het risico van uitzetting.
Open brief aan Charles Michel, Eerste Minister, en Theo Francken, Staatssecretaris voor Asiel en Migratie : Stop het terugsturen van Afghaanse asielzoekers, al dan niet impliciet, naar Afghanistan
Net zoals zovele Belgische moeders, voogden, activisten en begeleiders van Afghaanse asielzoekers in België ben ik heel bezorgd over de geplande repatriëring van 2 jonge Afghanen de eerstkomende dagen. De redenen van mijn/onze bezorgdheid wou ik graag met u delen, gezien het gevaar deze kwetsbare jongens lopen bij hun terugkeer.
Mr Michel, Mr Francken, ik weet dat u informatie heeft gekregen over de veiligheidssituatie in Afghanistan, en vaak het advies kreeg dat de terugkeer naar Afghanistan veilig is. Helaas is de realiteit anders. De Afghaanse regering slaagt er niet in m veiligheid te bieden aan de miljoenen inwoners van haar land,ze kan dus ook geen garanties bieden rond de veiligheid van wie een deportatie te wachten staat. De regering verliest elke dag grond aan de Taliban en ISIS, zie het recente rapport van ‘Special Inspector General for Afghan Reconstruction (SIGAR)’ “the Afghan government currently controls or influences only 55,5% of the country’s districts, marking the lowest level recorded since SIGAR began tracking district control in november 2015”. Een recent voorbeeld van de uit de hand gelopen veiligheidssituatie was de aanval door de Taliban in het district Ghazni, op een door Hazara bevolkt gebied, dat veilig was sedert de val van het Talibanregime in 2001. Ook West-Kabul,een door Hazara bevolkt deel van de hoodstad, is nu het eerste doelwit van aanvallen, meestal geclaimed door ISIS. Gezien het recente aantal dodelijke aanslagen is het onrealistisch om Kabul voor te stellen als veilige terugkeerhaven.
Dhr Abdul Ghafoor van de organisatie A.M.A.S.O (Afghanistan Migrants Advice & Support Organisation) volgde de voorbije 5 jaar honderden onder dwang teruggekeerde asielzoekers. Hij zag dat de angst die leeft bij de Afghaanse bevolking groter is dan ooit tevoren. Wie terugkeert kijkt aan tegen een onoverkomelijke berg. Naast de angst om slachtoffer te worden van éen van de vele aanslagen staat de onbereikbaarheid van een sociaal en economisch netwerk en een staat waar niet op te rekenen valt. Hoe ze ook willen re-integreren, de situatie in het land is van zo’n aard dat ze geen kans op overleven zien. Hun enige optie is re-emigreren, het maken van opnieuw die gevaarlijke reis. Wie niet het geluk heeft dit te kunnen, eindigt verslaafd, wordt gedwongen milities te vervoegen of stappen uit het leven. De jongens die nu tegen hun deporatie aankijken zijn Hazara, zonder sociaal of economisch netwerk. (de Hazara’s zijn een etnische minderheidsgroep van 9% in Afghanistan, die zwaar te lijden heeft onder vervolging, ondermeer doordat ze Shi’itisch zijn, in tegenstelling tot de rest van de bevolking die Sunnitisch is)
Ons land is een land met respect voor waarden en normen, waar velen solidariteit, mensenrechten en het helpen van de ander hoog in het vaandel dragen. Afghanen zijn de meest gemarginaliseerde vluchtelingen ter wereld, hun leiders falen, slagen er niet in om hun te beschermen en komen niet op voor hun rechten. Het is tijd dat onze regering, en Europa, de realiteit ter plaatse erkent en erkent dat Afghanistan niet veilig is. Het is nu tijd dat België stopt met het terugsturen van Afghanen naar het gevaar. Men zal zich herinneren wat we deden met een groep jonge mensen die alleen maar op zoek waren naar veiligheid en bescherming.
Door te sturen naar de veantwoordelijken
Eerste minister
Charles Michel
Tél: 02 501 02 11 Fax: 02512 69 52 e-mail:charles.michel@premier.fed.be
Jan Jambon
Vice Premier en Minister van Binnenlandse zaken
tél: 02 504 85 13 Fax:02 504 85 00 email:kabinet.jambon@ibz.fgov.be
Staatsssecretaris van Asiel en Migratie
Theo Francken
Tél: 02 206 14 21– theo.francken@n-va.be kab.francken@ibz.fgov.be
Didier Reynders
Téléphone : 02 501 85 91 E-mailcontact.reynders@diplobel.fed.be
232345 /027232362
En aktie tegen:
Turkish Airlines
+32 2 620 08 49
+32 2 720 34 68
+32 2 753 26 75
bru.airport@thy.com
bru.sales@thy.com
Page Facebook: https://www.facebook.com/turkishairlines/?brand_redir=405541409459785
Twitter: https://twitter.com/TurkishAirlines