Gesloten centrum 127 bis – Hongerstakingen, zelfverwondingen, kreten van wanhoop en woede nemen toe

.

127 bis – Hongerstakingen, zelfverwondingen, kreten van wanhoop en woede nemen toe

Ze zijn met een vijftigtal in het centrum: asielzoekers, mensen zonder papieren, sommigen gearresteerd op hun werkplaats, sommigen verdacht van een vals huwelijk (blank of grijs), een 62-jarige man die al 4 maanden wordt vastgehouden, een Portugees met een arbeidscontract in België, een Palestijn uit Gaza die erg ziek is, 5 mannen uit de DRC die bedreigd worden met deportatie naar hun land van ‘herkomst’, enz.

Er lijkt een grote solidariteit te bestaan tussen allen. Ze zijn allemaal erg bezorgd over een Palestijnse man die al enkele dagen in hongerstaking is. Deze zou geen advocaat hebben, net zoals enkele anderen die al maanden vastzitten en geen toegang hebben tot een advocaat, terwijl de beheerders van het centrum hen juridische bijstand zouden moeten verlenen bij hun aankomst!

Acht personen zijn op vrijdag 12 maart een hongerstaking van 24 uur begonnen om te protesteren tegen het feit dat zij worden vastgehouden en tegen de systematische eenzame opsluiting van personen die hun rechten opeisen (zelfs om ‘s morgens gewoon een koffie te halen!).

Een Palestijnse man is al 9 dagen in hongerstaking.

“Vrijheid”
“Geen rechten hier”
“Je bent net als vee hier”
“Wij zijn met jullie.”
“Ze houden ons hier als beesten!” I
” FUCK DE POLITIE”
“Hier worden we slecht behandeld, buiten en binnen. Uiteindelijk denk ik dat ik beter af was in mijn land.”
“Ik blijf stil omdat ze je gedrag hier registreren.”
” Er is hier meer personeel dan dat er mensen vastgehouden worden, en 3 directeuren, waarom?
“Ze zeggen dat we in een centrum zitten, maar we zitten in de gevangenis.”
“Ze geven ons te eten om ons in leven te houden.”

Op 12 maart vertelt de directie hen dat er een COVID-geval zou zijn onder de bewarende personen, maar toen ze vroegen om getest te worden, werd dat geweigerd. Ze hebben geen maskers, het personeel draagt maskers maar “vergeet” ze soms te dragen.

De gevangenen vertellen ons dat activisten verschillende keren voor het centrum zijn komen staan om hun steun te betuigen. Daar waren ze erg blij mee.

” Wij hebben hulp nodig, U bent altijd welkom “
” Alles is slecht hier”
” Bedankt iedereen.
” We missen jullie.

We kregen een telefoontje van een gevangene tijdens een bijeenkomst voor het centrum. “Tien bewakers sprongen op een Algerijnse man, in een “George Floyd” stijl, omdat hij “VRIJHEID” riep. “Ik had dit nog nooit gezien en ik was ontzettend bang!” Hij vraagt om de bewakingscamera’s in beslag te nemen, in de gang waar het tussen 14 en 14.30 uur gebeurde, om deze agressie van vrijdag 12 maart te laten zien.

Tijdens een andere steunbijeenkomst buiten het centrum heeft een bewoner gevraagd om foto’s te maken van zijn borstkas en van de littekens die hij na zelfverwonding heeft opgelopen en die woede en extreme vermoeidheid tonen als gevolg van deze ondraaglijke situatie (foto in bijlage).
Hij heeft al 5 dagen niet gegeten en bijna niet gedronken om zijn detentie aan te klagen en deze plaats die hij per se gevangenis noemt en geen centrum. Zijn medegevangenen zeggen dat ze vrezen voor zijn gezondheid en dat hij binnenkort in coma zou kunnen raken. Gevangenen tonen intense solidariteit met zijn situatie. Hij kent de gevangenis in Gaza en hij had nooit gedacht dat hij in de gevangenis zou belanden terwijl hij in België woont. Hij wil daar weg om zich bij zijn jonge kinderen te voegen. Ze plaatsten hem 24 uur lang in een isoleercel in de kou omdat hij te lang zou gesproken hebben met activisten die hun steun kwamen betuigen aan de omheiningen van het 127bis.

Jaarlijkse mars tegen gesloten centra in Vottem op 09/05/2021 door CRACPE
https://www.cracpe.be/2019/10/16/le-cracpe-ses-objectifs-et-son-action/

“NEE NEE NEE ! WIJ AANVAARDEN DIT NIET! Wij blijven ons verzetten tegen illegaliteit, gesloten centra voor vreemdelingen en deportaties!”
Evenement info: https://www.facebook.com/events/434099557678718/

NOBORDER

#NoBorder

#StopCentresFermés

#stopdeportation

Ce contenu a été publié dans Getuigenissen, Nieuws van de gesloten centra, Strijdverhalen. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.