Gesloten centrum van Brugge: 14 personen( voorlopige cijfers) op 14 juni 2019 in isolatie (cachot) geplaatst.

Gesloten centrum van Brugge: 14 personen( voorlopige cijfers) op 14 juni 2019 in isolatie (cachot) geplaatst.

Afgelopen vrijdag 14 juni 2019, rond 23.00 uur, leidde een wind van ongehoorzaamheid ertoe dat een groepje opgesloten migranten een kleine maar heroïsche protest aktie organiseerden in de vleugels B en C van het gesloten centrum in Brugge.

Een 20-tal opgesloten personen keken die avond naar een voetbalwedstrijd en hadden de toelating gekregen van de directrice om de match tot het einde te mogen zien. De bewakers van die dag besloten echter dat ze dat niet mochten doen. De gedetineerden vonden het oneerlijk en zeiden het met woorden…. De directeur besloot de politie te bellen en 20 robocops vielen her centrum binnen. Eerst werden 4 gedetineerden door de directeur aangeduid als ‘leiders’ en werden ze in isolatiecellen geplaatst.

Twee van die ‘leiders’ werden zondag, na 36 uur isolatie, overgeplaatst naar de beveiligde vleugel van het gesloten centrum in Vottem.

Andere bronnen spreken van 14 mensen die ‘s nachts in isolatie werden geplaatst. De medegevangenen lijken niet bereid of in staat telefonisch ons te vertellen wat is gebeurd en staan hoogstwaarschijnlijk onder druk van de directie.

De censuur regeert opnieuw en maakt het onmogelijk om te weten wat er gebeurt in deze plaatsen .

We maken ons zorgen over de gedetineerden die nog steeds in isolatie worden gehouden en we hebben sindsdien niets meer van hen gehoord. Het komt inderdaad vaak voor dat sommige mensen langer dan 24 uur illegaal in isolatie worden vastgehouden. De opsluiting om ‘disciplinaire redenen’ is een maatregel die de managers van de centra vaak gebruiken tijdens rellen. Zij zijn niet verplicht om de beslissing tot 24 uur opsluiting te motiveren. Na het verstrijken van deze termijn is de directie verplicht de motivering ter goedkeuring aan de directeur-generaal van Vreemdelingen dienst over te leggen.

Omdat de staat invallen op buitenlanders organiseert om ze op te sluiten en omdat elke poging tot opstand om te protesteren tegen de mensonterende omstandigheden waaronder ze te lijden hebben, automatisch wordt onderdrukt:

Laten we de strijd van de mensen die in de centra worden vastgehouden, steunen.

Weg met gesloten centra, weg met grenzen, en solidariteit met alle gevangenen!

Ce contenu a été publié dans Nieuws van de gesloten centra, Strijdverhalen. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.