Het geweld van de Belgische migratiebeleid en gedwongen deportiaties Februari 2024

 

Volgens rapporten van de Vreemdelingenzaken waren er in 2022 2.918 gedwongen verwijderingen. In november 2023 was het aantal gedwongen verwijderingen al gestegen tot 3.097.

Voorlopig  zijn we getuige van veel pogingen tot gedwongen uitzetting die “onverwacht” plaatsvinden. Als gevolg van die verrassing zijn de gedetineerden niet altijd in staat om hun advocaat in te lichten of contact op te nemen met hun familie, voordat ze in een isoleercel worden geplaatst en onderworpen worden aan de wreedheid van een gedwongen uitzetting in een context van fysiek en psychologisch geweld.  

Onlangs : 

– Op 21 februari werd S., een jonge man van ongeveer 30 jaar met de Iraakse nationaliteit, die al meer dan 6 jaar in België verbleef, met geweld uitgezet naar Bagdad. S. had een partner in België en werkte er regelmatig. In september 2023 haalde de Belgische politie hem midden in de nacht op bij hem thuis. Sindsdien zat S. opgesloten in een gesloten centrum en verzette hij zich tegen twee pogingen om hem uit te zetten. In de dagen voorafgaand aan deze laatste uitzetting ging S. in hongerstaking om te protesteren tegen het geweld en racisme van de bewakers en de politie. Twee dagen voor de uitzetting raadpleegde hij een dokter die hem adviseerde om te eten omdat hij erg zwak en ziek was. Op de ochtend van 21 februari, zonder enige waarschuwing vooraf, deelde de politie S. mee dat hij een paar uur later zou worden uitgezet met een vlucht naar Oostenrijk. S. probeerde zich opnieuw te verzetten. Maar de escorte van vier politieagenten dwong hem met geweld aan boord te gaan. Vandaag bevindt hij zich in Irak in een totaal onzekere situatie, in een politiek instabiel land waar hij zijn leven riskeert.

– Op 22 februari 2024 onderging Francis zijn 5e gewelddadige deportatiepoging naar Abidjan via Istanbul. Hij verzette zich en bij dit geweld kwamen passagiers tussenbeide. Uiteindelijk werd hij teruggebracht naar het Merksplascentrum en opnieuw mishandeld door de federale politie. Francis wordt al 14 maanden vastgehouden in verschillende gesloten centra.

– Drie mensen uit Sri Lanka werden gedwongen teruggestuurd naar Sierra Leone, het land waar ze doorheen waren gereisd. Toen ze uit het vliegtuig stapten, werden ze aan hun lot overgelaten en werden ze niet verwelkomd of verzorgd. Ze bevonden zich zonder middelen of steun in een land waar ze niets van wisten, en moesten veel moeilijkheden overwinnen. Eén van hen heeft malaria opgelopen en alle drie hebben ze het dagelijks moeilijk.

– We hoorden van een medegevangene in Caricole dat “ze Marwa vanavond (02/02) om 21.00 uur kwamen halen”. Marwa werd dus gedwongen en onverwacht uitgezet op 3 februari via Rome naar Tunesië na een jaar opsluiting in het gesloten centrum van Holsbeek. De Belgische overheid repatrieerde haar met geweld naar een land dat ze was ontvlucht om aan een gedwongen huwelijk te ontsnappen!

– Getuigenis van de zoon van een Cubaanse vrouw die in Holsbeek werd vastgehouden en op zondag 25 februari werd gedeporteerd:

“Mijn moeder heeft veel meegemaakt, ze verbleef al 4 en een halve maand in België, waar ze verschillende situaties meemaakte, de eerste was dat de advocaat deed wat hij wilde, en hij vroeg haar enkel om geld omdat hij wist dat ze uiteindelijk met geweld zou gedeporteerd worden en hij zijn geld zou verdienen.Ze werd uitgezet zonder te onderzoeken of haar leven in gevaar was. Ze zijn erg racistisch en willen geen immigranten daar, en het enige wat ze haar in de rechtszaal vertellen is dat ze geen bewijs heeft.De immigratieambtenaren deden er lang over om haar uit het vliegtuig te krijgen, daarna ondervroegen ze haar in een gesloten kamer en ze was doodsbang. Ze werd onder grote druk gezet.”

#STOPDEPORTATIONS

Ce contenu a été publié dans Migratiepolitiek, Uitzetting aan de gang. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.