Hongerstaking in de gesloten centra 09/11/2016

Oproep te betogen uit solidariteit op de  wekelijkse samenkomst van de Cracpe voor het gesloten centrum op zaterdag 12/11/2016 om 16 uur , Visé Voie 1, 4041 Vottem

Gesloten centrum van Vottem

Zestig procent van de gedetineerden in het gesloten centrum van Vottem zijn reeds twee dagen in hongerstaking.
Ze protesteren tegen:
– De medische zorgen: sommigen hebben belangrijke afspraken in ziekenhuizen, maar hun afspraken worden niet gerespecteerd.  ‘ voor je naar de luchthaven te brengen zijn ze er altijd met hun escortes, maar om je naar het ziekenhuis te brengen, dan kunnen ze niet.’
Slaapmiddelen, kalmeermiddelen en pijnstillers worden verdeeld door de bewakers aan iedereen die het wil.  Sommige gedetineerden zijn zombies geworden en komen niet meer overeind.  “Ik noem dat drogeren.”
– het voedsel: “elke ochtend smeerkaas, elke avond choco.  S’middags een klein bord met een klein beetje vlees dat niet Halal verklaard wordt. Alles is walgelijk.  We hebben de ganse dag honger.”
– De onbeschaamdheid en agressiviteit van de bewakers: ” s’morgens, s’middags en s’avonds zeggen ze ons: “als je niet tevreden bent keer dan terug naar uw land “, “zij doen met ons wat ze willen”

“De gevangenen die komen van een andere gevangenis worden onmiddelijk in de isoleercel geplaatst. Anderen worden geïsoleerd als men een opmerking durft maken. Enkele dagen geleden was er een man die heel ziek was, je zag dat heel goed: zij hebben hem 2 dagen in isoleercel geplaatst!

Veel van ons zitten al sinds 8, 9, 10 tot zelfs 11 maanden hier opgesloten.
Eén van ons is hier sinds 8 maanden en aangezien hij één uitzetting geweigerd heeft, hebben ze hem terug op nul gebracht: “ga ik hier nog eens 8 maanden blijven vastzitten ?”
Anderen vragen terugkeer aan naar hun land en moeten hier maanden wachten voordat hun vlucht geregeld is.

En in het gesloten centrum van Brugge:

Zondag 06/11/2016 hebben een twintigtal gevangenen geweigerd om binnen te gaan na hun wandeling om te protesteren tegen de gewelddadigheid van een bewaker. Na een vergadering met de directeur is de spanning geminderd….en zijn 4 rebellen overgeplaatst naar andere centra!
De gevangenen van Brugge protesteren tegen het gebrek aan medische zorg en het voorschrift van kalmeermiddelen op vraag, de hygiëne “alles is hier heel vuil” “we mogen maar een douche nemen om de 12 dagen”
Ze protesteren tegen  het onaangename en agressieve gedrag van het personeel: ” wij betalen belastingen voor jullie, keer terug naar uw land”

Hongerstakingen verspreid zich  in de gesloten centra

In Merksplas hebben 20 gevangenen een hongerstaking gestart op 10/11/2016

zij verzetten zich tegen:
Ovoldoende voedsel: ” ze hebben de kaas beu”
De dagelijkse en systematische physiche controles (fouilles)
Het heersende racisme en misbruik: ” wij zijn geen beesten”
De afwezigheid van mensenrechten
Systematisch in isoleercel gestopt te worden

” Het is hier erger dan in een gevangenis, het is een echte foltering”
” Het is het systeem dat niet werkt”
” De dienst vreemdelingenzaken regelt alles en heeft alle macht over ons, zij zijn verantwoordelijk voor deze folteringen”
“Waarom geeft de staat hen alle macht, zonder er zelf ook maar iets aan te doen”

Al die getuigenissen gevoegd aan alle getuigenissen die wij wekelijks krijgen, illustreren de verslechtering van de levenscondities in de gesloten centra in Belgie en in heel de europese unie, zoals geschreven in een recent rapport van Migreurop, “Migrant detention in the European Union : a thriving business” (http://www.migreurop.org/article2762.html?lang=en).
Betreffende Belgie het rapport zegt: “While closed centres are managed by the public sector, private companies are also engaged for certain services related to the operation of centres and the care of detainees. Catering, cleaning and technical services can be outsourced to private companies. Access to doctors and medicine is also delegated to the private sector via calls for tender open to independent doctors and pharmacies”.

Ce contenu a été publié dans Getuigenissen, Nieuws van de gesloten centra, Strijdverhalen. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.