Is Belgie een veilig land voor asielzoekers?

11 maanden in een gesloten centrum , verdedigd door een advokaat lid van de NVA en tenslotte uitgezet naar Kaboul. Is Belgie een veilig land voor asielzoekers?

S.R ,een asielaanvrager uit Afghanistanis een jaar geleden aangekomen in België is sinds 11 maanden opgesloten in een gesloten centrum. Eerst het gesloten centrum van Brugge,daarna, sinds oktober 2016, in Steenokerzeel.
Bij zijn aankomst in Brugge, werd hem een advocaat toegewezen. Deze advocaat is tevens lid van een plaatselijke afdeling van de NV-A, waar hij adjunct-secretaris is en in staat voor logistiek en organisatie.

S.R deed 6 asielaanvragen, allen geweigerd, en onderging ook een aantal uitwijzingspogingen, waarbij hij telkens weigerde. Meneer S.R valt volledig binnen de voorwaarden van een asielzoeker.  Hij komt uit  Nangarhâr, in Surkh-Rōd district, een deel van Afghanistan erkend als “niet-veilig” door Europa.

Twee aspecten van zijn procedure kunnen ter discussie gesteld worden:
– de objectiviteit van een advocaat die behoort tot een politieke partij die alle middelen gebruikt om de migratiestroom naar Europa en in het bijzonder naar België te stoppen. Wanneer de staatssecretaris voor Asiel en Migratie, die tot dezelfde partij behoort stelt dat “deze regering wil repatriëren, niet reguleren,” hebben we het recht ons af te vragen hoe groot de motivatie is van een NVA advokaat om deze man door de asielprocedure te loodsen.

– wie heeft het recht te spreken van “veilig” en “niet-veilig” in een land dat reeds 15 jaar in oorlog is.  Sinds de Amerikaanse invasie in 2001, heeft Afghanistan geen maand gehad zonder beschietingen en aanslagen. In Kabul, bijvoorbeeld, dat wordt uitgeroepen tot “veilige” stad, gaat er geen  week voorbij zonder explosies van alle soorten.  We moeten toegeven dat sommige steden en dorpen minder rechtstreeks blootgesteld zijn, maar De europese unie, die laatst een akkord getekend heeft met Afghanistan om de uitzetting van 80000 Afghanane te vergemakkelijken, vergeet één ding; Als een Afghaan uit deze “meer veilige” gebieden  naar Europa vlucht en vervolgens naar huis gestuurd wordt, zullen de Taliban en leden van de Islamitische Staat (hun aanhang groeit in dit deel van de wereld) niet aarzelen om hem te beschouwen als een verrader en is een executie mogelijk.

Sinds augustus, heeft SR  een nieuwe advocaat, maar de schade is gedaan. Hij werd gedeporteerd naar Kaboul op 04/11/2016 en een nieuwe uitzettingspoging is gepland voor deze vrijdag 11/04/16.Wij hebben geen enkele nieuws van hem!

Er zullen nog meer uitzettingen plaatsgrijpen naar Afghanistan. Belgie is geen veilige land voor Afghaanse azielzoekers!

Ce contenu a été publié dans Nieuws van de gesloten centra, Uitzetting aan de gang. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.