Hongerstaking in gesloten centrum. Update

16/11/2022

Wij worden regelmatig geïnformeerd over individuele honger- en soms dorststakingen in de verschillende centra. Sommige gevangenen eisen hun vrijlating, omdat ze vinden dat hun opsluiting onrechtvaardig is. Anderen weigeren te worden uitgezet naar een land waarnaar zij niet willen of kunnen terugkeren. Deze acties vormen voor hen een laatste middel van verzet. De directie van de centra noemt het daden van verzet.

Collectieve hongerstaking in het detentiecentrum van Merksplas

Update 19/11/2022 : Zij staakten hun actie na bedreigingen van de directie

Wij zijn op 15/11/2022 door de CRACPE* op de hoogte gebracht van een collectieve hongerstaking in het gesloten centrum van Merksplas:        

“Ze zijn 32 in hongerstaking in één vleugel en denken dat de andere vleugels morgenochtend zullen beginnen.    Ze klagen aan:
    -niet weten hoe lang hun detentie zal duren, de administratieve traagheid, ze weten niets over hun toekomst, de detenties worden voortdurend verlengd van 2 maanden tot 2 maanden
    -de sociale werkers doen niets om te helpen
    -zij worden vastgehouden hoewel de ambassades geen pasjes afgeven, bijvoorbeeld wanneer zij familiebanden in België hebben en zouden moeten worden vrijgelaten
    -de detentieomstandigheden zijn ondraaglijk, bijvoorbeeld het licht uit en opsluiting vanaf 22.30 uur, voedsel van slechte kwaliteit, ‘s nachts koud omdat de verwarming uit is en lichte dekbedden
    -opsluiting in eenzame opsluiting onder welk voorwendsel dan ook, bijvoorbeeld door een aansteker op zak te hebben, gedurende meerdere dagen.
   -beperkte toegang tot mobiele telefoon…

Ze eisen een ontmoeting met de directeur van de Dienst Vreemdelingenzaken.


Getuigenis van een gedetineerde: “We worden mishandeld om ons fysiek en moreel te breken. Het is opzettelijk gedaan. Het is discriminatie. Ik noem het folteringen”.

Update: 16/11/2022: Ze zijn nog steeds in hongerstaking. De directie vertelt hen dat “Brussel beslist”.

Deze collectieve acties worden meestal zeer snel en met geweld onderdrukt: isolaties en overplaatsingen om de protestbeweging te breken.
Laten we oproepen tot solidariteit met de gevangenen die willekeurig worden vastgehouden omdat ze niet over “de juiste papieren” beschikken!

NIEMAND IS ILLEGAAL.

TEGEN GESLOTEN CENTRA

VRIJHEID VAN VERKEER EN VESTIGING VOOR IEDEREEN!


* Het CRACPE (Collectif de Résistance aux Centres pour Etrangers) is een collectief uit Luik. https://www.cracpe.be/

Ce contenu a été publié dans Nieuws van de gesloten centra, Strijdverhalen. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.