Hongerstaking in Merksplas, Mishandeling in Caricole en Ontsnapping in 127 bis

02/02/2017

Merksplas

Verschillende gevangenen van het gesloten centrum van Merksplas zijn al vijf dagen in hongerstaking als protest tegen hun opsluiting.
Drie onder hen werden geïsoleerd en in het cachot opgesloten als represaille. Er wordt ook gezegd dat het aantal racistische feiten door de bewakers van het centrum explodeert.

Sommige van de hongerstakers werden gearresteerd bij de Dienst Vreemdelingenzaken na een oproeping om hun asiel te verlengen dat ze 5 jaar geleden hebben gekregen, zonder enige uitleg, zonder mogelijkheid tot beroep werd hen gezegd. Andere zijn al verschillende maanden in het centrum en zien geen uitweg.

De gevangenen in Caricole zijn gechoqueerd door verschillende drama’s

In Caricole werden de 4 kinderen van een mevrouw uit DRCongo die in Parijs woont, en die naar het gesloten centrum kwamen om bij hun mama te komen, in een instelling geplaatst terwijl hun mama in het centrum vast bleef zitten. http://www.gettingthevoiceout.org/een-moeder-uit-drc-van-vier-kinderen-die-legaal-in-frankrijk-verblijf-in-een-gesloten-centrum-in-afwachting-van-haar-uitzetting-naar-china/

Zij gaat heel, heel slecht en zegt :
“Zij hebben mij alles afgenomen: passpoort,identiteitskaart, en mijn kinderen. Ik ben niets meer’
“Hoe ga ik verder leven zonder kinderen?”
“Hoe gaan wij dat daarna allemaal herstellen ?”

Daarna volgden er nog andere vreselijke drama’s:

Er werd geweld gepleegd op een zwangere vrouw tijdens een poging tot uitzetting.

“Ze werd als een baby vastgehouden door de bewakers die haar wurgden, ze riep, het was vreselijk. Zelfs in Afrika zou een zwangere vrouw nooit op zo’n manier worden behandeld.”

“Wat we hier zien (in Caricole) is vreselijk. Er kwam een vrouw toe met een baby. Ze zei dat de politie haar geduwd had en dat ze gevallen was met de baby in haar armen. Daarna hebben ze haar in een ijskoud vertrek gezet waar de baby kon doodgaan. Ze heeft geroepen om haar eruit te laten.”

“Een Chinese vrouw kwam toe uit Angola om andere Chinezen in Europa op te zoeken. Toen ze met vertraging toekwam, werd ze gearresteerd omdat haar hotel haar reservatie had geannuleerd.”

“Het is verboden om voedsel mee te nemen in de kamer. Een bewaker heeft een stuk brood uit mijn handen gerukt. Koeken of chips kopen, dat kan alleen wanneer de kantine open is”.

“Veel tumult vandaag, de mensen in het centrum zijn nerveus, ze zijn moe, dat is normaal. Als er een fototoestel op onze gsm zou zitten, zweer ik je dat het centrum binnen een week zou sluiten!”

“De mensen begrijpen er niets meer van. Ze geven hen documenten in het Nederlands, nochtans begrijpt hun advocaat die taal niet, zij ook niet, dus waarom doen ze dat?”

“Ze willen niet dat de mensen weten wat er hier gebeurt, daarom hebben we geen telefoon met fotoapparaat! Maar het is waanzin wat hier gebeurt: bijvoorbeeld gisteren hebben er twee personen in de gang geslapen met enkel een deken!

Ontsnapping uit gesloten centrum 127 bis

We vernemen dat 3 gedetineerden ontsnapt zijn uit het gesloten centrum 127bis in de week van 12/12/2016. Ze hebben het chassis van hun raam in hun kamer uit elkaar gehaald, de tralies doorgezaagd en zijn ontsnapt. De bewakers hebben hun verdwijning pas vier uur later opgemerkt! Ze zijn nog steeds spoorloos. We wensen hen het beste!

Ce contenu a été publié dans Getuigenissen, Nieuws van de gesloten centra, Uitzetting aan de gang. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.