Hun leven is hier! Nieuws

01/05/2015

Terugkeerders: hun leven is hier!
Velen die worden uitgezet naar een land waarlangs ze Europa binnenkwamen en de naam “Dublin” kregen, komen terug : zij hebben hun leven, vrouw, kinderen, werkrelaties hier sinds jaren. Ze willen blijven en zullen hier verder hier clandestien blijven leven…
D. werd uitgezet met een collectieve vlucht naar de Democratische Republiek Congo in 2014 en kwam terug met een verzoek om gezinshereniging. Hij werd destijds gedeporteerd ondanks zijn familiebanden hier. Hij is een politieke tegenstander en werd opgesloten bij aankomst in Kinshasa gedurende meerdere dagen en heeft zich daarna moeten verbergen. Hij kreeg zijn papieren na een aanvraag om gezinshereniging!

De hongerstakers: Verdwijning verzekerd
Veel echo’s van hongerstakingen van gevangenen in alle centra. Syriërs, Pakistanen…. De hongerstaker wordt meestal  “geïsoleerd”, de co-gevangenen verliezen het contact met hem en dan verdwijnt hij spoorloos: uitzetting, verplaatst ????
Geen opsporingsbericht voor “illegalen”!

Zelfmoorden en zelfmoordpogingen: totale ontkenning van geestelijk lijden voor ‘illegalen’
Het psychisch lijden in de gesloten centra is enorm. Naast de twee bekende zelfmoorden, door verschillende collectieve manifestaties in de aandacht gebracht, zijn andere pogingen frequent in de gesloten centra en worden genegeerd door de autoriteiten.
Veel gevangenen spreken ook van mensen die psychisch zeer verstoord zijn. Zij dwalen in de gangen rond en praten alleen. “Dit is geen plaats voor hen hier mevrouw, zij moeten verzorgd worden.”
Geen medische aandacht voor “illegalen”!

Vrijlating: Bevel om het grondgebied te verlaten verzekerd.
We waren blij te horen over de vrijlating van een aantal van onze contacten na enkele maanden opsluiting:
Een Palestijnse man waarvan Vreemdelingendienst niet wist waar naartoe te sturen: gedegouteerd verlaat hij zeer vlug Belgie en zet zijn migratieroute verder.
Een man die vader is van een Belgisch meisje, die zich verzet heeft tegen verschillende uitzettingspogingen, die werd opgesloten in de beveiligde vleugel van Vottem wegens zijn verzet: Hij werd vrijgelaten en is terug bij zijn familie met in zijn zak Bevel het land te verlaten “zonder uitstel”!
Een Tunesische man die na 6 maanden in hechtenis werd vrijgelaten zonder duidelijke reden, buiten zijn verzet: “Ze verknalde mijn leven, ik verloor mijn appartement, mijn werk …”

Geen  bevel het land te verlaten voor een Congolese man en een jonge Congolese vrouw die 6 maanden zwanger is waarvan 5 maanden in het gesloten centrum en waarvoor de CCE de beslissing van het CGVS verworpen heeft. Zij zullen hun hele asielprocedure opnieuw moeten doen.

Gearrangeerde huwelijken en samenwonen verboden voor “illegalen”
Veel mannen en vrouwen worden opgesloten op verdenking van aanvraag voor gearrangeerde huwelijk of samenwonen. Ze moeten bewijzen dat ze verliefd zijn!
Want het is duidelijk dat alle huwelijken altijd  gebaseerd zijn op liefde?
De officier die uw bruiloft uitvoert, vraag u ​​of u echt verliefd bent?
Het lijkt erop dat gearrangeerde huwelijken verboden zijn voor “illegalen”!

Verstoren van de openbare orde: twee maten, twee gewichten
We hoorden van veel vrouwen en mannen die in een detentiecentrum werden geplaatst voor het “verstoren van de openbare orde”.
Bijvoorbeeld:
Een vrouw werd verdacht van winkeldiefstal: een bewaker belde de politie en Vreemdelingendienst nam de beslissing haar in een gesloten centrum te plaatsen voor het “verstoren van de openbare orde”. Ze werd al snel verdreven zonder verder proces.
Een man probeerde tussen te komen in een gevecht op straat: hij werd gearresteerd en is sinds 4 maanden in een detentiecentrum in afwachting van zijn uitzetting voor het “verstoren van de openbare orde”. Zijn advocaat probeert te bewijzen dat hij niets te maken had met dat gevecht.
“Verstoren van de openbare orde” heeft volledige andere behandelingen tot gevolg als je “illegaal” bent!

Ontruimingen: tegen elke prijs!
Uitzettingen gaan verder. De “input” en “output” in de gesloten centra zijn dagelijkse kost. De inputs nemen de plaats in van zij die werden uitgezet. Velen “accepteren” hun uitzettingen, na valse beloften van mogelijke “snelle” terugkeer door maatschappelijk werkers of chantage en geweld.
Een man uit Zuid-Amerika die werd gearresteerd en die hier in transit was om Spanje te bezoeken, heeft 5 uitzettingspogingen onder gaan (niet-gewelddadige zegt hij ons). Hij wilde gewoon naar Spanje en begreep niet waarom hij dat niet mocht. Hij heeft tenslotte toegegeven en zijn terugkeer aanvaard. Zijn gezondheid verslechterde (hij verloor 12 kg tijdens zijn detentie) en hij wilde niet “creveren in onze Belgische gevangenissen”

De “criminelen”: de dubbele straf
De overheid is trots te kunnen aankondigen dat zij ons bevrijden van de stoute criminelen opgesloten in onze gevangenissen!  Ze worden onmiddellijk vanuit de gevangenis naar het vliegveld gebracht voor een uitzettingspoging. Velen van hebben hebben hier familie, vrouwen, kinderen.
Sommigen weigeren de uitzetting en worden naar een gesloten centrum gereden, hun “nieuwe gevangenis”. Anderen worden onder druk en chantage in het vliegtuig gezet zonder de kans te hebben een beroep in te dienen tegen die beslissing!

 

Ce contenu a été publié dans Nieuws van de gesloten centra. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.