Nieuws uit de gesloten centra in België 18/06/2021
De capaciteit van de gesloten centra neemt geleidelijk toe met de versoepeling van de anti-coronavirusmaatregelen. Repatriëringen blijven uiterst moeilijk wegens de COVID-19 “veiligheids”-regels van de meeste landen en luchtvaartmaatschappijen en wegens het verzet van de gedetineerden binnen de centra.
De gemiddelde duur van de detentie is momenteel bijzonder hoog (kan oplopen tot een jaar!) als gevolg van de moeilijkheid om naar de meeste landen te repatriëren. Vele landen en sommige luchtvaartmaatschappijen eisen immers een negatieve COVID-19 test. Vele gedetineerden weigeren deze tests te ondergaan om te vermijden dat zij worden uitgewezen en de Dienst Vreemdelingenzaken houdt hen in detentie. In sommige centra zijn voorstellen tot vaccinatie gedaan, maar de gedetineerden hebben geweigerd omdat dit voor hen deportatie betekent.
De Dienst Vreemdelingenzaken heeft een gloednieuwe, ziekmakende truc uitgevonden : men vraagt de gedetineerden om een COVID-19 test te ondergaan en doet hen geloven dat dit is om een eventueel optreden of een evolutie van de ziekte te voorkomen of om hen voor te bereiden op een overplaatsing naar een ander centrum. Wanneer de test is ondergaan, boekt het bureau een vliegtuigticket voor de deportatie in de twee volgende dagen.
DE GESLOTEN CENTRA
In Brugge zijn ongeveer 60 gedetineerden (op een capaciteit van 112). Onder hen zijn 12 Vietnamezen , gearresteerd aan de Belgische kust toen zij probeerden Groot-Brittannië te bereiken.
In Merksplas, ongeveer 30 gedetineerden (voor een capaciteit van 146). Onder hen een twaalftal Tunesiërs die in sommige gevallen al 8 maanden worden vastgehouden. De gedetineerden zijn solidair en steunen elkaar. Een man werd bijna gedeporteerd na 8 maanden opsluiting maar weigerde en werd overgebracht naar het centrum in Vottem.
In Vottem, minder gedetineerden sinds de coronavirus epidemie.Persbericht hier
In 127bis zijn drie vleugels open met een totaal van +/- 50 personen (voor een capaciteit van 120).
In Holsbeek : zeer weinig contacten ondanks een verrassingsbezoek van activistenhttps://www.gettingthevoiceout.org/action-on-the-cosed-center-for-womans/Het schijnt dat op 3 juni 2021 enkele gedetineerden positief getest werden op COVID-19.
In Caricole lijkt men vrij snel in en uit te geraken : mensen worden gearresteerd op de luchthaven, tien dagen geïsoleerd en dan terugestuurd naar hun land van vertrek.
OPROEP tot psychologische hulp voor de gedetineerden:
Sommige gedetineerden lijden aan ernstige psychologische, soms psychiatrisch leed na een moeilijke reis en na zo lang in detentie te hebben gezeten, zonder hoop op vrijlating. Het medisch personeel lijkt zich er niets van aan te trekken, ondanks de bezoeken van onafhankelijke artsen die getuigen van dit lijden. Eén gedetineerde is overgebracht naar een psychatrische instelling. Wij vragen dat psychologen en psychiaters naar de centra gaan om hen bij te staan.
WOORDEN VAN GEDETINEERDEN :
“Zelfs als ik dood zou zijn, zou het beter zijn, dan zou ik in vrede zijn”
“Of ik dood mezelf of ik dood iemand anders hier!”
“Ik vind het goed om enkele jaren in het centrum te blijven tot ik mijn papieren krijg, maar niet terug naar mijn land gaan waar ze me vermoorden.”
“Elke maand zeggen ze me ‘nog een maand’, ‘nog een maand, wanneer kom ik hier uit? Ze proberen je beetje bij beetje geestelijk te doden.”
“Het is Merdeplas*, niet Merksplas.”
Na de bevrijding van één van zijn kameraden, vertelt een gevangene ons: “Zolang er leven is, is er hoop”
Een andere gevangene vertelt ons dat hij “bang is om gek te worden“
(*Merdeplas = strontplaats)
- NIEMAND heeft een plaats in deze gesloten centra, het voegt alleen maar lijden en vernedering toe aan een toch al chaotische weg.Laten we de migranten zonder papieren steunen en strijden tegen deze acties van een racistische en uitsluitende staat
- De aarde is van iedereen.
- Vrijheid van verkeer en vestiging voor allen.
——————————————————————————————————————————-
Nog hulp nodig : Twee gescheiden oproepen voor financiele steun:
-OPLADEN VAN DE TELEFOONS voor gedetineerden in gesloten centra
We ontvangen veel verzoeken voor het opladen van telefoons van mensen
die in gesloten centra worden vastgehouden. Vaak is hun telefoon de
enige manier om contact op te nemen met de buitenwereld, of het nu gaat
om hun familie, vrienden, advocaat of om publiekelijk te informeren over
hun situatie.
Of hun arrestatie nu plaatsvond onderweg tijdens hun migratiereis, in
hun huis. Of hun familie en vrienden hier zijn of in hun thuisland, het
is cruciaal voor hen om hen te kunnen waarschuwen en met hen te
communiceren. Zonder uw steun zouden ze daartoe vaak niet in staat zijn.
U kunt deze gedetineerden steunen door een Lycamobile van 10 euro te kopen bij uw kruidenier, nachtwinkel of boekhandel. Stuur ons de pincode die op de herlaadbeurt staat, per e-mail op gettingthevoiceout@riseup.net of per SMS op 0032(0)484026781. Wij sturen dan de code naar de gedetineerden die er om gevraagd hebben. Als het voor u gemakkelijker is, kunt u ook betalen, of nog beter een doorlopende opdracht van 5, 10, 20 euro of meer instellen op de speciaal daarvoor gecreëerde bankrekening:
Collectif Contre Les Expulsions
Banque Triodos BE58 5230 8016 1279 BIC: TRIOBEBB
Communicatie: Lyca
Verspreid de boodschap om je heen! Dank u wel!
-DE STRIJD TEGEN GESLOTEN CENTRA EN GRENZEN ondersteunen
De strijd tegen gesloten centra, deportaties en grenzen (verspreiding van folders, plakken van affiches, publicaties, evenementen, logistieke uitwerking, diverse acties, preventie van repressie) vergen zowel energie als financiële middelen.
Wilt u ons financieel ondersteunen? Doneer dan, of beter nog, stel een doorlopende opdracht in op :Collectif Contre Les Expulsions
Banque Triodos: BE 13 523045586439
Communicatie: Soutien aux luttesVerspreid de boodschap om je heen! Dank u wel!