De collectieve vlucht moest 19 Belgische Congolezen en 3 Congolezen uit Bulgarije en Finland uitzetten volgens de Dienst Vreemdelingenzaken, vlucht gecoördineerd door Frontex. Er was een tussenstop in Niger om vervolgens ‘s nachts te landen in Kinshasa. Ze waren met 29 (dit cijfer is bevestigd) in de luchthaven van Kinshasa -na controle van de immigratiedienst blijkbaar zonder enig probleem- en ze moesten wachten op een bus om hen mee te nemen.
Op 5 november ‘s middags kwam de bus hen ophalen om ze naar het ANR (National Intelligence Agency) te brengen, zeer machtig in de DRC en met een uiterst slechte reputatie!
Een paar uren later kregen we een telefoontje uit Kinshasa:
‘In theorie werd iedereen vrijgelaten’
‘Ze waren met 22 (18 uit België, 3 uit Finland en 1 uit Bulgarije)’
‘Elke gedetineerde werd tijdens de hele vlucht vergezeld door twee escortes’
‘Ze werden geïdentificeerd door de Algemene Directie van Migratie en overgebracht naar het ANR’
‘Ze werden schijnbaar allen vrijgelaten op last van een ouder of een voogd’
Wordt vervolgd…
We brengen in herinnering dat een aanbeveling gegeven werd door het Congolese ministerie van Binnenlandse Zaken, aan de hoge ambtenaren van het National Intelligence Agency (ANR) en de politie en de Algemene Directie van Migratie (zo blijkt uit een geheim document in ‘The Observer’ afgelopen februari): “(…) Agenten worden uitgenodigd om ‘meer rigoureuze’ (…) behandeling voor te behouden aan deze personen : folteringen en elke andere behandeling moet in de grootste discretie gebeuren. Deze orders moeten worden uitgevoerd op een perfecte manier.’
Een onderzoek door het Home Office (Verenigd Koninkrijk, Ministerie van Binnenlandse Zaken), gepubliceerd in november 2012, vermeldt dat acht mensenrechtenorganisaties in de DRC aan de kaak stellen dat uitgewezen asielzoekers zware risico lopen op martelingen bij terugkeer.
Volgens een rapport van de rechter na de observatie van 11 gedeporteerden naar de RDC uit het Verenigd Koninkrijk in een tijdspanne tot september 2013, werden negen personen aangehouden, acht gevangenen werden gedetineerd en twee overleden, blijkbaar na zware slagen van Congolese officieren. Het is duidelijk dat gedeporteerden uit België, Bulgarije of elders hetzelfde lot zullen ondergaan. Eens te meer kan men zich afvragen wat voor soort onderzoek wordt gedaan door onze Minister van Binnenlandse Zaken, wat voor soort beoordeling elk dossier dat behandeld wordt door de Dienst Vreemdelingenzaken of het CGVS?