OPGEPAST: Nieuwe collectieve uitzetting naar DRC op donderdag 04/06/2015 en woensdag 17/06/2015

Bericht aan onze Congolese vrienden: Pas op: de Dienst Vreemdelingenzaken zal er alles aan doen om, als goede leerling van Europa die twee vluchten vol te krijgen. Arrestaties en razzia’s meer dan mogelijk!

Een nieuwe collectieve uitzetting op 04/06/2015 naar DRC werd aangekondigd aan sommige Congolezen die zijn opgesloten in de gesloten centra. De vlucht zou om 10 uur vertrekken vanuit de militaire vlieghaven van Melsbroek met een twintigtal uit te zetten mensen die geleidelijk aan naar het gesloten centrum 127 bis zullen worden overgebracht tijdens de volgende dagen.

De meerderheid van hen werd niet geïdentificeerd door de ambassade, die momenteel heel dikwijls weigert om een laissez-passer af te leveren. Om die uitzettingen toch mogelijk te maken, gebruikt onze overheid zogenaamde “sauf-conduits” (vrijgeleiden) die afgeleverd worden door een ministerie in Kinshasa.

Sinds de twee afgelaste collectieve uitzettingen van 28/04 en 06/05/2015, werden velen uitgezet met een commerciële vlucht, anderen werden vrijgelaten dankzij de steun van een steuncomité of een beroep. Er zouden nog 20 mensen overblijven die ze niet hebben kunnen uitzetten en die op een beveiligde vlucht moeten geplaatst worden!

Onder hen opposanten, mensen die nog in procedure zijn, een man die zwaar ziek is, een vrouw die reeds 10 jaar in België verblijft, enz…

Vreemdelingenzaken zoekt alle middelen en trucjes om de Congolezen die ze hebben kunnen arresteren bij controles op de weg of het openbaar vervoer, bij razzia’s of bij een afspraak bij Vreemdelingenzaken, uit te zetten.

Een andere collectieve uitzetting, een Frontex-vlucht, zou voorzien zijn op 17/06/2015.

Hieronder de getuigenis van een uitgezette man die de “sauf conduit” in vraag stelt en die de Frontex-vlucht van 17/06 vermeldt. AUDIO hier saufconduit

Bericht aan onze Congolese vrienden: Pas op : Vreemdelingenzaken zal er alles aan doen om, als goede leerling van Europa, die twee vluchten vol te krijgen. Arrestaties en razzia’s meer dan mogelijk!

Ce contenu a été publié dans Collectieve uitzettingen, Getuigenissen. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.