Oproep tot actie: WE eisen Richard’s vrijlating op 09 augustus 2023 voor CGVS


Richard Ngaballa is een homoseksuele man uit Kameroen die sinds maart 2023 wordt vastgehouden in detentiecentrum 127bis. Hij wordt bedreigd met deportatie en riskeert gevangenisstraf en de dood in Kameroen.
Richard kwam in 2016 aan in België en heeft sindsdien vier aanvragen voor internationale bescherming ingediend, die allemaal zijn afgewezen door het CGVS, en dus door de Belgische overheid. 
Hoewel iedereen om Richard heen weet dat hij homo is, samenwoont met zijn partner en LGBTQIA+ bijeenkomsten bezoekt, is hem internationale bescherming geweigerd. Het CGVS verklaarde aanvankelijk, zonder enig bewijs, dat Richard “dit deed” voor geld. Bij een volgende aanvraag oordeelde het CGVS dat er geen gevaar was voor Richard in Kameroen. Er werd echter wel een klacht tegen hem ingediend in Yaoundé. En uit talloze rapporten blijkt dat LGBTQIA+ mensen tegenwoordig gevaar lopen in Kameroen. 
Het is onmogelijk om te bewijzen dat je homo bent, vooral als de CGRA ervan uitgaat dat je liegt.
Ondanks een poging tot een legale samenwoonprocedure, die mislukte omdat het onmogelijk was om het benodigde celibaatscertificaat in Kameroen te krijgen; ondanks een attest van Richards partner en alle informatie die hij heeft verstrekt; ondanks het gedocumenteerde homofobe geweld waaraan Richard werd blootgesteld in het opvangcentrum; weigert de CGVS koppig internationale bescherming.

Laten we de onmiddellijke vrijlating van Richard Ngaballa eisen! 

Om Richard te steunen :   

 – Kom naar de samenkomst die gepland is op woensdag 9 augustus 2023 om 10u voor het CGVS, rue Ernest Blerot 39, 1070 Anderlecht.opgeroepen door verschillende collectieven

– Schrijf naar de verantwoordelijke instellingen. Zie hiervoor de oproep

Ce contenu a été publié dans Externe bijdragen, Strijdverhalen, Uitzetting aan de gang. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.