Oproep tot steun voor Richard

24/07/2023 : Kort geleden berichtten we over de alarmerende situatie van Richard Ngaballa. Gedwongen om Kameroen te ontvluchten vanwege zijn homoseksualiteit, werd hem asiel geweigerd door de Belgische regering, die zich beriep op een gebrek aan bewijs voor zijn seksuele geaardheid. Hij dreigt nu uitgezet te worden naar Kameroen, waar hij al gemarteld en mishandeld werd. Richard heeft al een eerste uitwijzingspoging gehad op vrijdag 14 juli 2023. De volgende poging zal zeker georganiseerd worden met een politie-escorte, en dus moeilijker te weerstaan zijn. HIER persbericht op 17/07

Hoewel iedereen in de omgeving van Richard weet dat hij homo is, zegt het CGVS (en via het CGVS de Belgische overheid) niet overtuigd te zijn. Deze beslissing is genomen ondanks het risico op gevangenisstraf en geweld in Yaoundé.

Getting the Voice Out is tegen alle vormen van opsluiting en tegen grenzen. Iedereen zou het recht moeten hebben om te leven en te gaan en staan waar hij of zij wil. Daarom erkennen we de legitimiteit van migratie- en asielautoriteiten niet. We vinden het echter wel belangrijk om de absurditeit van de beslissingen die tegen hen worden genomen aan de kaak te kunnen stellen.

Steun Richard door te schrijven , naar het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) en de Dienst Vreemdelingenzaken te schrijven om je verontwaardiging te uiten over de manier waarop Richard wordt behandeld door de Belgische staat. 

Voorbeeldbrief om te versturen:      

   Geachte directeur van de Dienst Vreemdelingenzaken, Geachte heer of mevrouw    
   Ik stuur u deze e-mail om de situatie van Richard Ngaballa aan de orde te stellen, die momenteel wordt vastgehouden in het gesloten centrum 127bis. De heer Ngaballa was gedwongen Kameroen te ontvluchten vanwege vervolging in verband met zijn seksuele geaardheid en heeft al verschillende keren internationale bescherming aangevraagd. Als Richard Ngaballa wordt uitgezet naar Kameroen, riskeert hij de dood of een gevangenisstraf. Wij zijn van mening dat Richard Ngaballa dringend moet worden vrijgelaten en de vluchtelingenstatus in België moet krijgen om de bescherming te genieten waarop hij recht heeft.  

Wij vragen u Richard Ngaballa met spoed vrij te laten.        Met vriendelijke groeten

NAAR

Centre fermé 127 bisonthaalbis@ibz.fgov.be , 127bis.socialedienst@ibz.fgov.be

Terugkeerfunctionaris 127bis 127bis.returnoffice@ibz.fgov.be

Raad voor Vreemdelingenbetwistingen
Fr.Permanence@rvv-cce.fgov.be 0478/65.41.96Fax 02791040002 274 66 0502/793 96 52

Monsieur Roosemont, Directeur de l’Office des Etrangers – E-mail : bur_presse@dofi.fgov.be – Tél : +32 2 793 80 31 / +32 2 793 80 30 (FR) – Fax : 02 274 66 40

Bureau CR / Cel Rapatriement  T 02 793 84 00/01/12 F 02 274 66 20 Bur_CR@dofi.fgov.be 

Nicole de Moor, Kabinet en Secretariaat van de Staatssecretaris voor Asiel en Migratie – Email : info.demoor@demoor.fed.be

Ce contenu a été publié dans Migratiepolitiek, Nieuws van de gesloten centra, Uitzetting aan de gang. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.