Steen na Steen

 

 1. In januari 2012 zal het nieuwe gesloten centrum in Steenokkerzeel, het zogenaamde “Caricole” haar deuren sluiten. Dit nieuwe centrum vlak naast de landingsbaan van de luchthaven heeft tot doel om er de meest weerspannigen onder de sans-papiers die de Staat wil deporteren, in op te sluiten. Het zal dienen als een drukkingsmiddel om de revoltes binnen de centra te ontmoedigen en in de kiem te smoren. We maken de lezer er hier ook graag eens op attent dat de opening van dit centrum meer dan een jaar vertraging heeft opgelopen, naar alle waarschijnlijkheid door de aan de gang zijnde strijden en door anonieme sabotages op de werf.
  De nieuwe regering heeft duidelijk haar intentie kenbaar gemaakt om het “asielbeleid te verstrengen”, net zoals ze voorziet om het “gevangenisbeleid”, de “begrotingspolitiek”, de “het uitkeringen- en pensioensbeleid” te verharden… De ongewensten zijn talrijk: van sans-papiers, gevangenen tot armen, ouderen en arbeiders. Allen moeten aanvaarden dat de komende jaren “mager” zullen zijn, dat er minder kruimels van de tafel van de rijken en de macht zullen vallen. Ondertussen worden de stellingen versterkt: het Belgische patronaat voert campagne tegen stakers, de zogenaamde hulpinstellingen zoals het OCMW verklaren dat ze de deuren van hun opvangcentra voor daklozen zullen sluiten voor sans-papiers, de vakbonden spreken een ietwat stoerdere taal om hun “troepen” die misschien keet willen schoppen onder controle te houden,…

  Maar terug naar het nieuwe gesloten centrum. Een week geleden trok er een wilde betoging door de straten van Molenbeek. Pamfletten, affiches, slogans en graffiti’s tegen de gevangenissen en de gesloten centra, tegen de Staat en de macht. De volgende dag verhinderde de politie met de grote middelen een betoging aan het nieuwe gesloten centrum: honderden anti-oproerflikken, de federale cavalerie, een waterkanon verdedigden het centrum. De burgemeester van Steenokkerzeel vaardigde trouwens een samenscholingsverbod uit. De laatste betogingen die daar plaatsvonden verliepen trouwens erg woelig. Vernielingen van de infrastructuur zowel binnen als buiten, en een ontsnapping hebben de samenkomsten die vaak nogal machteloos zijn stevig gepeperd.

  Enkele uren later vallen in Brussel tientallen gemaskerde mensen het gebouw van de Dienst Vreemdelingenzaken aan: de inkomhal wordt verwoest, ruiten vernield en rookbommen en vuurwerk naar binnen gesmeten. Voor alle duidelijkheid: het is de Dienst Vreemdelingenzaken met haar leger ambtenaren die beslist over de gesloten centra, de deportaties, de toekenning van verblijfsvergunningen, de regularisaties. Wij herkennen ons in deze directe aanval tegen één van de verantwoordelijken van de deportatiemachine, en met veel vreugde roepen wij allen die willen vechten voor de vrijheid op om verder te gaan op de weg van een strijd zonder bemiddeling, een strijd die overgaat tot het offensief tegen alles wat ons verstikt.

  Laten we nog even in herinnering brengen dat de laatste twee jaren, de strijd tegen de bouw van het nieuwe gesloten centrum in Steenokkerzeel ondermeer die weg is opgegaan: de bouwers ervan, de bedrijven Besix en Valens, waren op vele momenten het doelwit van directe acties, sabotages, brandstichtingen en aanvallen, net zoals de bedrijven die winst maken door hun contracten met deze centra zoals ISS Cleaning, Sodexo, de Bank van de Post, Dalkia, Fabricom of instellingen die meedraaien in de papierenmolen zoals de gemeentediensten. Want de deportatiemachine kan overal aangevallen worden, ieder met de middelen die hij of zij gepast vindt.

  Laten we voor niets minder strijden dan voor een wereld zonder grenzen.

  Vuur voor de papieren, vuur voor de Staat en lang leve de vrijheid!

  Posted 7th January by
Ce contenu a été publié dans Externe bijdragen. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.