Collectieve deportatie Frontex vanuit Brussel naar DRC on 12 septembre 2023 : UPDATE

12/09/23 Collectieve deportatie door Frontex (Europees agentschap voor grens- en kustbewaking) en de Belgische staat: 

Vanochtend krijgen we vanuit het gesloten centrum 127bis in Steenokkerzeel veel oproepen van gedetineerden die bevestigen wat gisteren werd aangekondigd: een collectieve vlucht gecoördineerd door Frontex en de Belgische overheid naar de Democratische Republiek Congo (DRC). De Belgische staat heeft de uitzettingsmachine in gang gezet. 

Vele Congolezen worden momenteel geboeid, mishandeld en op bussen gezet die op weg zijn naar de militaire luchthaven van Melsbroek. Er is veel politie aanwezig.

 
Vier gedetineerden vertellen ons: 
“Gisteravond werden verschillende van hen opgeroepen  waaronder  één van hen door de coach . Eenmaal in het kantoor grepen 8 veiligheidsagenten hen vast en brachten hen met geweld naar de kerker “(…) het was een valstrik.””Ik was gisteren aan het basketballen en mannen van de security grepen me zomaar vast, zonder iets te zeggen.”   

 Om 10 uur vanochtend: “Er zijn 40 politieagenten in fluorescerende jassen.”2 grote bussen en 2 busjes en tientallen politieauto’s.

“Ze zijn allemaal 2 aan 2 vastgebonden op de binnenplaats met handboeien, omringd door drie agenten die hen met geweld richting de bussen duwen”.
“Ook vrouwen geboeid. Doen we dit vrouwen aan?”
“We moeten de wereld laten weten hoe ze zwarte mensen behandelen.” 
“Er zijn veel anderen die uit andere landen zijn meegenomen.”
“Het moeten er wel vijftig zijn die uitgezet zijn.”  
“Het is angstig. We worden behandeld als slaven uit de vorige eeuw. Het is niet meer menselijk. ” 
“Een man die in opstand kwam, werd met geweld in bedwang gehouden. Hij is gewond; hij is geboeid, in een dwangbuis vastgebonden en in de bagagewagen gegooid waar hij dreigt te stikken.”

Laten we deze deportatie aan de kaak stellen door te taggen,, te schrijven, faxen en bellen naar degenen die verantwoordelijk zijn voor deze criminele daden.

#STOPDEPORTATIE

Nicole de Moor, Cabinet et secrétariat de la Secrétaire d’Etat à l’Asile et à la Migration  @nicoledemoor –  – Email : info.demoor@demoor.fed.be
Alexander De Croo premier ministre : @alexanderdecroo – Email: contact@premier.be,  +32 2 501 02 11.
Annelies Verlinden Ministre des affaires intérieures : @anneliesverlinden – Email: kabinet.verlinden@ibz.fgov.be , 02/488.05.11.
Monsieur Roosemont, Directeur de l’Office des Etrangers:  Bur_Presse@dofi.fgov.be T02 793 80 31 – 02 79380 30 (FR), Fax02 274 66 40
Office des Etrangers : infodesk : infodesk@ibz.fgov.be / 02 793 80 00
CGRA :  cgra.info@ibz.fgov.be 32 2 205 51 11  +32 2 205 50 01 (fax) 
Alexander De Croo premier ministre : +32 2 501 02 11. Email: contact@premier.be

FRONTEX :  frontex@frontex.europa.eu

______________________________________________

11/09/2023 We hebben vernomen dat verschillende mensen, waaronder minstens één vrouw, op 11/09 in eenzame opsluiting in het gesloten centrum 127 bis werden geplaatst voor collectieve deportatie naar de DRC op 12/09/2023. Het vertrek is waarschijnlijk om 10 uur ‘s ochtends vanaf de luchthaven van Melsbroek. Twee andere mensen, ook uit de DRC, zijn onderweg naar Zaventem vanuit Vilnius (Litouwen) om hen te vervoegen. #STOPDEPORTATION

Ce contenu a été publié dans Collectieve uitzettingen. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.