Toenemende spanningen en meldingen van geweld in het diepste geheim

PERSBERICHT/OPROEP TOT ACTIE : 

   

Op 7 januari meldden gevangenen van het gesloten centrum 127bis in Steenokkerzeel dat een van hun medegevangenen was omgekomen door ophanging. De gedetineerden werden snel overgeplaatst van de ene vleugel van het gesloten centrum naar de andere en de directie weigert verdere informatie vrij te geven over de omstandigheden van dit mogelijke drama. Hoewel deze informatie niet bevestigd kon worden, blijft het een feit dat het geweld en de spanningen alleen maar toenemen.

Ze proberen de waarheid voor ons te verbergen“, zeggen de gevangenen. 

Op 25 december vorig jaar werd een man dood aangetroffen in het gesloten centrum van Merksplas (nabij Antwerpen). De directie en de Dienst Vreemdelingenzaken verklaarden toen dat het om zelfmoord ging. De man was onwel en er was niet naar hem geluisterd door de gezondheidsdiensten in het gesloten centrum. Een medegevangene klaagde: “Het is niet zomaar zelfmoord. Mensen worden hier vermoord. Het is niet normaal”.

Eerder, in februari 2023, bijna 11 maanden geleden, stierf Tamazi Rasoian in het gesloten centrum van Merksplas onder onduidelijke omstandigheden, nadat hij in een isolatiecel was geplaatst. Zijn familie vecht nog steeds voor waarheid en gerechtigheid.

Door hun dodelijke en racistische migratiebeleid zijn de autoriteiten verantwoordelijk voor deze sterfgevallen. 

Opsluiting vernietigt zowel de mentale als de lichamelijke integriteit. Sinds het ontstaan van deze gevangenissen hebben de gedetineerden voortdurend de schandalige omstandigheden (gebrek aan hygiëne, bedorven voedsel, eenzame opsluiting onder het minste voorwendsel, etc.) en het geweld tijdens arrestaties, opsluiting en deportatieprocedures aan de kaak gesteld, allemaal met medeplichtigheid van onze leiders. Sommige behandelingen (maandenlange totale isolatie, psychologische druk, enz. )

Deze onmenselijke situatie is het resultaat van de keuzes van een kapitalistische en reactionaire politieke klasse die enerzijds haar financiën baseert op de uitbuiting van migranten zonder papieren en anderzijds de jacht op hen opent, hen opsluit en hen deporteert om hun precaire situatie te bestendigen.

Wanneer een man sterft in een gesloten centrum, hebben de Belgische staat en zijn vertegenwoordigers bloed aan hun handen. 

Dit onduldbare geweld zal niet ophouden tot er een echt beleid van massaregularisatie is ingevoerd, tot alle opgesloten personen zijn vrijgelaten en de gesloten centra zijn afgeschaft. 

Op vrijdag 19 januari roepen we op tot een demonstratie die begint bij Arts-Loi en stopt voor de Dienst Vreemdelingenzaken. Laten we massaal samenkomen om onze verontwaardiging en woede te uiten over deze instelling, die op cynische wijze het detentie- en uitzettingsbeleid orkestreert in combinatie met een steeds harder en willekeuriger regularisatiebeleid. We eisen dat de waarheid aan het licht wordt gebracht over de omstandigheden rond de dood van deze gedetineerden en al diegenen die in het verleden in gesloten centra zijn gestorven. 

Onmiddellijke sluiting van de detentiecentra,

Regularisatie van alle migranten zonder papieren,

Vrijheid van verkeer en vestiging!

Ce contenu a été publié dans Nieuws van de gesloten centra, Nouvelles des centres, Strijdverhalen. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.