Onderdrukking van een collectieve hongerstaking in het gesloten centrum van Brugge op 02 januari 2024

De afgelopen dagen hebben veel gedetineerden in het gesloten centrum van Brugge gebeld om te klagen over de “schandelijke” omstandigheden waarin ze worden vastgehouden: onhygiënische condities, erbarmelijke hygiënische en sanitaire omstandigheden en een gebrek aan medische zorg. Verschillende gevangenen spraken over gevallen van zelfverminking en het gebrek aan medische zorg, en op 1 januari vernamen we dat een gevangene van Tunesische afkomst aan zijn 12e dag hongerstaking was begonnen.

    Bericht ontvangen op 24 december: 
  •         “en hier eten we niet goed er wordt niet goed voor ons gezorgd er zijn mensen die nagelknippers eten en we gaan niet naar het ziekenhuis om te kijken. Ze zeggen dat we op de manager moeten wachten, iemand heeft 2 weken beneden gelegen zonder een röntgenfoto te laten maken, en iemand anders heeft hier ook een ring gegeten zonder naar het ziekenhuis te gaan. Er is geen hygiëne in het centrum, journalisten komen hier niet omdat de rechten van buitenlanders hier niet gerespecteerd worden. In de gesloten centra geven ze niets om de mensen die hier zijn, we zijn als beesten voor hen, dus help ons te vertrekken”.
    

 Om 12 uur ‘s middags op 02 januari 2023 kondigde een meerderheid van de gevangenen in de 2 blokken aan dat ze in hongerstaking gingen om te protesteren tegen de condities waarin ze vastgehouden werden. Binnen het uur verhoorde de directie hen en dreigde ze de politie in te schakelen.

  •     Een gevangene: “Het is mijn recht en mijn keuze om te beslissen of ik me wel of niet voed”.
  •     De directie: “U bent verplicht te eten, desnoods onder dwang”.

In de namiddag arriveerden al snel een dertigtal politieagenten met helmen en schilden in de 2 blokken. Ongeveer twintig gevangenen uit het eerste blok en 6 gevangenen uit het tweede blok werden in een isoleercel gezet. Vervolgens verloren we het contact met een aantal gevangenen, die telefonisch niet meer bereikbaar waren.

  •     “We werden op onze sokken meegenomen door een ondergelopen gang. We zaten met meerdere mensen in een cel die voor één persoon was gereserveerd. We hadden het erg koud en er was niets om ons te bedekken. Sommigen werden in medische isolatie geplaatst omdat er niet genoeg ruimte was in de kerkers”.

S’ avonds en tijdens de daaropvolgende nacht werden sommige gedetineerden overgebracht naar andere centra (voor zover wij weten de gesloten centra van Caricole, Vottem en Merksplas).

Een overgeplaatste gevangene vertelde ons dat hij er in een PV van beschuldigd was dingen kapot te hebben gemaakt en gewelddadig te zijn tegen de politie:

  •     “Dat is niet waar. We weten allemaal dat we onze mond moeten houden als we tegenover een stel robocops staan. We lieten ons vriendelijk handboeien omdoen om door elk 4 agenten naar de kerker gebracht te worden.”

Elke protestbeweging van gedetineerden in gesloten centra wordt in de kiem gesmoord om te voorkomen dat protesten zich verspreiden.

We blijven deze zogenaamde administratieve opsluitingen aanklagen, die structureel en racistisch geweld door autoriteiten in heel Europa zijn.

STOP MET DE GESLOTEN CENTRA

VRIJHEID VOOR ALLEN

Ce contenu a été publié dans Récits de luttes, Strijdverhalen. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.