Een zeldzaam collectief protest bij het detentiecentrum van Caricole na politiegeweld

 
 

13 februari 2024

Gedetineerden in het detentiecentrum Caricole hebben contact opgenomen met Getting the Voice Out om verslag te doen van de situatie van een van hun medegevangenen.    

“In de loop van vorige week werd een gedetineerde mishandeld tijdens een poging tot uitzetting. Ze had internationale bescherming aangevraagd in België. Na een eerste afwijzing wilde ze in hoger beroep gaan. Haar advocaat zei haar dat hij “geen tijd had”, ondanks het feit dat de beroepstermijn al verstreken was. De Dienst Vreemdelingenzaken organiseerde daarop een poging om haar uit te wijzen naar haar land van herkomst. Na deze poging keerde ze terug naar het centrum met haar schoenen vol gaten en een gebroken hand… We hebben het personeel van het centrum ter verantwoording geroepen. We kregen te horen dat het de geslagen persoon was die de politie bedreigd had. Hoe kan iemand die aan handen en voeten geboeid is de politie bedreigen?”

Deze gebeurtenissen hebben ertoe geleid dat de gedetineerden een protestbeweging zijn begonnen. Ze eisen verandering ten aanzien van de volgende punten:     

– Meerdere gewelddaden gepleegd door politiebegeleiders tijdens uitzettingen 

    “We zijn het niet eens met de manier waarop mensen in elkaar worden geslagen. Er zijn veel meldingen van geweld. Een Cubaanse vrouw vertelde ons onlangs dat ze is (neer)geslagen en bedreigd is. Ze werd midden in de vlucht wakker. We zijn het niet eens met de manier waarop uitzettingen worden uitgevoerd, mensenrechten worden niet gerespecteerd”.

– Problemen met juridische ondersteuning in gesloten centra

   “Als mensen in het centrum aankomen, krijgen ze een advocaat. De advocaten zeggen dat ze geen tijd hebben om beroep aan te tekenen en weigeren dit te doen. De advocaten zijn er alleen maar om een formaliteit af te handelen. Iemand die onlangs in het centrum aankwam, kreeg te horen dat ze geen recht had op een advocaat. Ik moest zelf advocaten bellen. 

– Het recht op gezondheid ontzegd

“Veel mensen zijn hier ziek en opsluiting maakt de situatie alleen maar erger.  Andere mensen waren gezond toen ze aankwamen en zijn nu ziek. We krijgen pillen en ze weigeren ons de naam van deze pillen te vertellen. Als ik ernaar vraag, krijg ik te horen dat het niet belangrijk is, dat het geen medicijnen zijn en dat het helpt om beter te slapen. Er is alleen verplegend personeel in het centrum. We vragen om dokters, maar die zien we nooit. Veel mensen zijn getraumatiseerd en dat heeft gevolgen voor hun gezondheid. We eten brood van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat, hoe verwacht je dan dat we gezond zijn?”    

    “Het gaat te ver na al dit voorgaande.”

Woedend over het politiegeweld en hun behandeling hebben de gedetineerden besloten om op dinsdag 13 februari 2024 niet naar de kantine te gaan.

“We zullen de hele dag niet eten, we zullen geen toegang hebben tot het internet, we zullen geen gebruik maken van de speelzaal of de fitnessruimte. Er zullen de hele dag geen activiteiten zijn. We gaan ons allemaal verzamelen in een kamer zodat we samen kunnen staan en applaudisseren voor onze medegevangene”. 

Dit incident staat helaas niet op zichzelf. Getting the Voice Out is een herinnering aan de systematische en systematische aard van het fysieke en psychologische geweld dat gebruikt wordt tijdens arrestaties, opsluiting en deportatie. Hierbij vallen veel gewonden en doden. 

 

 

 

 

Ce contenu a été publié dans Getuigenissen, Strijdverhalen, Uitzetting aan de gang. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.