Gesloten Centrum: Ik heb morele steun nodig. Ze willen mij breken. 2016/11/10

Er zijn honderden mensen opgesloten in de gesloten centra, omdat ze naar verluidt “niet over de juiste papieren beschikken”. Velen zijn wanhopig.
Sommigen gaan in hongerstaking, anderen proberen zichzelf te doden of te ontsnappen.Ze voelen zich achtergelaten en eenzaam in deze strijd tegen hun opsluiting en vragen om ondersteuning in hun strijd.

Enkele getuigen:
Deze getuigenis werd opgenomen door Crer http://regularisation.canalblog.com/

Hoe gaat het? Is de eenzame opsluiting niet te hard?
– Nou, er zijn een paar dingen te onthullen. De detentie in het gesloten centrum in Brugge, en we zouden graag onze eisen daar doorsturen …

Sow heeft geen zelfmedelijden. Hij is druk bezig in hetkleine zaaltje van het gesloten centrum in Vottem.

Hij legt uit:
“Ze kwamen op 19 september om 5:30 in de ochtend met ongeveer 200 politieagenten, honden en een helikopter. De politie drongen binnen langs de ramen op de bovenste verdieping, dankzij de helikopter.Vervolgens hebben we de deur geopend beneden, omdat deze politie-operatie er echt gewelddadig uitzag. Als er mensen gedood of gewond zouden worden , zou het gemakkelijk zijn om te beweren dat ze terroristen waren .

De dag voordien hadden we een bijeenkomst in het huis om een ​​oplossing voor de laatste bewoners van hetbezette gebouw te bespreken. De meesten van ons vertrokken na de vergadering, maar ik kon niet, omdat het te laat was om terug naar huis te gaan.

Het was eigenlijk de bedoeling om de autoriteiten van Molenbeek op vrijdag te ontmoeten . De socialisten hadden ons verteld dat vóór die officiële bijeenkomst er slechts een heel klein risico was voor ons …

Maar ze willen mensen in alle bezette huizen, dat onze bastions zijn, sluiten om ons af te schrikken. Ze willen onze demonstraties, onze laatste overgebleven wapen, afnemen.

Ik zou graag willen weten wie de opdracht voor deze inval gaf? Ik beschuldig de burgemeester van Molenbeek,Rosemont, en Francken – ik denk dat ze het bevel gaven. Rosemont was teleurgesteld door de slechte resultaten van de inval … Ze wilden 45 van ons arresteren. Ik dring erop aan dat ze moeten ondervraagd worden …

Nu weet ik wat het is om in een gesloten centrum te leven. Het is belangrijk voor mensen die strijden voor de rechten van de sans-papiers te weten over dit en in staat zijn om deze informatie openbaar te maken.

In het gesloten centrum in Brugge, verzamelden we onze 7 eisen in een tekst , maar het was nodig om te herformuleren in een juiste Frans, omdat, weet je, ik ben een wiskunde-leraar en Frans is niet mijn sterkste punt.

Tot nu toe hebben 31 gedetineerden in Brugge onze eisen ondertekend … Wat is het meest schokkend in Brugge zijn de slaapzalen. Er zijn 20 mensen in elke slaapzaal en de toiletten zijn echt vies. We hadden graag een aantal schoonmaakmiddelen om ze schoon te maken . We moeten naar bed om 22.00 uur en wordt wakker om 7:00,er is geen toegang tot internet mogelijk is, maar het ergste zijn de medicijnen.
Ik heb een behandeling die niet mag worden gestopt. Zij gaven mij geen medicijnen juiste.Ik vroeg naar de dokter, maar hij wilde niet antwoorden. Ik zei dat ik een klacht zal indienen tegen hem. Hij vertelde me: “Fuck!”
Later kreeg ik de medicatie, maar ik zag dat het niet dezelfde waren. Ze wilden nooit de verpakking tonen. Dus, eigenlijk, je hebt geen idee van wat je neemt. Ik heb de medicatie niet genomen. Ik wilde ze verstoppen om ze te kunnen later laten zien, maar toen ik verhuisde vonden zij hen. De meeste gedetineerden in Brugge worden gek en als ze eenmaal zijn vrijgegeven zijn ze niet meer in staat om te onthullen wat er met hen gebeurd. Ze willen dat we niet meer in staat zijn om te getuigen . Als ze worden gedeporteerd en plots zonder die drugs geraken, kunnen ze zelfmoord plegen … Een land mag deportaties toestaan, maar niet mensen vernietigen … Dit is onaanvaardbaar.

Sommige mensen blijven voor een zeer lange tijd in die gesloten centra. Zij moeten worden toegestaan ​​om talen te leren, want er zijn er die tenslotte vrijgelaten worden. Dit zou zeer nuttig zijn.

Het document met onze eisen – tekende ik zo: Sow, de coördinator van de collectif Ebola, lid van de International Coalition of Sans-papiers en migranten, van de coördinatie van Sans-papiers in België, vakbondsman. Is dit de reden waarom ik werd verplaatst naar een beveiligde vleugel in Vottem? Dat ik in eenzame opsluiting zit? In Brugge werd ik aangevallen door een andere gedetineerde. Ze zeiden dat ze loten om te weten wie verplaatst zou worden …

Hier in Vottem, zie je welke medicijnen je krijgt. Maar ik ben in eenzame opsluiting en ikheb geen contacten met andere gedetineerden. Ik ontvang eten vierkeer per dag, meestal brood, maar niet voor de lunch. Ik mag buiten gedurende 1 uur in de ochtend en 1 uur ‘s middags.

Ik heb de steun van anderen nodig. Zij willen mij kapot maken! … ”
Interview with his lawyer on TV Sans papiers : https://www.youtube.com/watch?v=5iLfGd71y7w&feature=youtu.be

Andere getuigenissen: http://www.gettingthevoiceout.org/gesloten-centrum-als-je-niet-gek-zijt-bij-de-aankomst-wordt-je-wel-gek-eens-dat-je-er-zijt-en-ontsnappingspoging-in-de-caricole/

Ce contenu a été publié dans Getuigenissen, Nieuws van de gesloten centra, Strijdverhalen. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.