Minderjarigen in gesloten centra en oproep voor herlading van hun telefoons


 S., 16 jaar, als Algerijn geboren in 2006, reisde een jaar door Europa op zoek naar een plek om te wonen. Hij reisde van land naar land (Spanje, Duitsland, Frankrijk, Nederland) om uiteindelijk begin 2022 in een detentiecentrum in België terecht te komen.  Zijn medegevangenen informeerden ons over de aanwezigheid van een jongen in het gesloten centrum van Brugge. Ze waarschuwden ons dat hij veel pijn leed.  

Het artikel dat we hierover schreven, vind je hier terug: https://www.gettingthevoiceout.org/s-16-jaar-vastgehouden-in-het-gesloten-centrum-van-brugge-in-plaats-van-beschermd-14-02-2022/

In het begin van zijn hechtenis huilde hij, daarna raakte hij ontzet over wat hem overkwam en verkeerde hij in een toestand van compleet onbegrip. Door bepaalde beslissingen van de directie werd hij herhaaldelijk in isolatie opgesloten en hij bracht zelfs enkele dagen in een psychiatrische afdeling door.

Zijn medegevangenen probeerden hem te beschermen en te troosten. 

De Dienst Vreemdelingenzaken gaf hem de leeftijd van 18 jaar en behandelde hem bijgevolg als een “volwassene”. Ze lieten de jongen een document ondertekenen in het Nederlands, een taal die hij niet begrijpt, waarin hij deze leeftijd bevestigde, ondanks het feit dat bezoekende NGO’s, mede-gevangenen en sommige opvoeders uit het centrum aangaven dat het hier om een kind ging.   

Hij zei ons “Ik wil naar huis”, “Ik mis mijn moeder”: woorden die van een kind komen. 

Het is niet ongewoon dat DVZ jonge minderjarigen in een detentiecentrum opsluit en hun leeftijd betwist met het argument dat die vals is, ook al staat die duidelijk op hun geboorteakte vermeld. 

Het is dankzij onze contacten met gevangenen dat wij soms van deze onaanvaardbare situaties op de hoogte worden gebracht. Het is volstrekt onaanvaardbaar dat zeer jonge mensen door onze autoriteiten op een dergelijk beschamende manier worden mishandeld.  

De Dienst Vreemdelingenzaken heeft alles in het werk gesteld om van hen af te komen door te zoeken naar het Dublin-land dat bereid was hen terug te nemen. Hij werd geconfronteerd met een heuse carrousel van “Dublins”: Spanje, Frankrijk, Nederland, Duitsland; landen waar hij zijn vingerafdrukken had achtergelaten. 

Uiteindelijk werd de jongen naar Spanje gedeporteerd, blij dat hij na 3 maanden opsluiting eindelijk werd vrijgelaten.Sindsdien hebben we niets meer van hem gehoord. 


We blijven herhalen:     Gesloten centra moeten sluiten, we moeten ophouden met het oppakken en opsluiten van vrouwen, mannen en kinderen die gewoon, op legitieme wijze, proberen hun leven te beteren. 

Laten we de muren slopen en iedereen bevrijden!

Een einde aan gesloten centra!  

Abonneer u op onze nieuwsbrieven door te schrijven naar gettingthevoiceout@riseup.net 

Om hen te steunen:     

HET OPLADEN VAN DE TELEFOONS van gedetineerden in gesloten centra.We krijgen veel verzoeken om herlaadkaarten voor GSM’s aan te kopen voor mensen die in gesloten centra worden vastgehouden. Hun telefoon is heel vaak hun enige contact met de buitenwereld; of het nu is met familie, vrienden, hun advocaat, of een middel om hun situatie in het openbaar bekend te maken.Of hun arrestatie nu plaatsvindt op hun migratieroute of in hun woonplaats, of hun familie en vrienden zich hier of in het land bevinden, het is van cruciaal belang dat zij hun dierbaren kunnen waarschuwen en met hen kunnen communiceren. Velen van hen zouden dit niet kunnen doen zonder uw hulp.U kunt deze gedetineerden steunen door bij uw plaatselijke kruidenier, nachtwinkel of boekhandel een Lycamobile-herlaadkaart van 10 euro te kopen. Stuur de pincode van deze herlaadbeurt naar ons e-mailadres “gettingthevoiceout@riseup.net”. Wij sturen deze code naar de gevangenen die erom vragen. U kunt ook, als dat gemakkelijker is voor u, een financiële schenking doen, of nog beter een doorlopende opdracht van 5, 10, 20 euro of meer op de deze rekening maken:    

Collectif Contre Les ExpulsionsTriodos Bank BE58 5230 8016 1279 BIC: TRIOBEBBCommunicatie: Lyca
Verspreid deze boodschap in je vrienden-en kennissenkring. Dank u voor hen.

Ce contenu a été publié dans Getuigenissen, Nieuws van de gesloten centra. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.