Opstand in gesloten centrum Merksplas: gedetineerden verzetten zich tegen slechte omstandigheden en worden hardhandig aangepakt. 28/04/2023

https://www.gettingthevoiceout.org/wordpress/wp-content/uploads/2023/04/filmje-mersplas.mp4


Rond het middagmaal verschansten een 30-tal gedetineerden van het gesloten centrum in Merksplas zich in de kantine. Zij deden dit om hun ongenoegen te uiten tegen de leefomstandigheden in het centrum. Twee maanden geleden nog overleed er een man die een hongerstaking begon als protest tegen de situatie.

De politie reageerde snel en agressief. Met een 50-tal agenten, matrakken en schilden in de aanslag, vielen zij het centrum binnen omstreeks 14:00.
“De gedeineerden hadden reeds de hele derde verdieping vernietigd. De politie verplaatsten hardhandig een vijftiental mensen naar de isolatiecellen” klonk een anonieme getuigenis van één van de gedetineerden.

Rond 15 uur communiceerde de politie dat ze reeds het centrum verlaten hadden. Journalisten ter plekke konden echter vaststellen dat om 16u nog steeds een grote politiemacht actief was om mensen te verslepen naar de isolatiecellen.
Zowel ooggetuigen buiten het centrum als enkele gedetineerden spraken van een ongehoord machtsvertoon van de politie. Een verdieping van Blok 3 van het centrum werd volgens hen grotendeels onbruikbaar na de incidenten van vanmiddag.

Hoe het nu verder moet is nog onduidelijk. Met veel mensen in de isolatiecellen en de omstandigheden in de centra die ondermaats blijven heerst er veel onzekerheid. “Tot de volgende keer hé!” viel er te horen bij het vertrek van de politie.

Critici van de centra wijzen op de geweldadige en onmenselijke praktijken die de centra representeren en roepen op tot een onmiddelijke sluiting van alle centra.

#NOBORDER

#STOPCLOSEDCENTERS

Ce contenu a été publié dans Nieuws van de gesloten centra, Strijdverhalen. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.