Schandalige praktijken in gesloten centrum 127 bis in Steenokkerzeel  27/06/2021

 
 
Een gedetineerde met wie wij in contact staan, vertelde ons dat onlangs verschillende gedetineerden waren gevraagd naar het kantoor van de maatschappelijk werker te komen zonder dat hun de reden van hun oproep was meegedeeld. 
 
Eenmaal in het kantoor had de maatschappelijk werker “de deuren gesloten” ( zijn eigen woorden) en de betrokken gedetineerde verteld dat hij op het punt stond te worden uitgezet. 
 
De gedetineerde werd vervolgens rechtstreeks overgebracht naar het “cachot” en zijn telefoon werd hem ontnomen. De gedetineerde werd vervolgens geïsoleerd, zonder contact met zijn familie en zonder de mogelijkheid van onafhankelijk juridisch advies. 
 
Vervolgens werd hij onmiddellijk naar de luchthaven overgebracht. 
 
Het spreekt voor zich dat deze praktijk een grote druk legt op de betrokken gedetineerde. Hij is overrompeld en is niet in staat zijn rechten te kennen of uit te oefenen ten aanzien van deze gedwongen uitzetting. 
 
De andere gedetineerden leven in angst om aan dezelfde procedure te worden onderworpen. Er wordt aan herinnerd dat velen van hen beweren in groot gevaar te verkeren wanneer zij naar hun land van herkomst worden teruggestuurd. 
 
Deze zelfde gedetineerde vertelde ons over een andere afschuwelijke praktijk: een gedetineerde werd overtuigd om een covidetest te ondergaan omdat hij naar een ander centrum zou worden overgeplaatst en dit hem quarantaine in zijn nieuwe centrum zou besparen. Nadat de test was uitgevoerd, kreeg hij onmiddellijk een retourticket. Dezelfde praktijken werden ons verteld door onze vrienden van de  CRACPE in het gesloten centrum in Vottem . Laatste nieuxs uit de gesloten centra hier
 

Het gebruik van dergelijke procedures is schandalig en schendt de rechten van de gedetineerden. Laat ze niet genegeerd worden! 

STOP GESLOTEN CENTRA

NOBORDERS

Ce contenu a été publié dans Migratiepolitiek, Nieuws van de gesloten centra, Uitzetting aan de gang. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.