Tuberculose in het gesloten centrum van Brugge

22/03/2024

Gedetineerden in het gesloten centrum van Brugge hebben ons gemeld dat een van hun medegedetineerden onlangs in medische isolatie werd geplaatst omdat hij positief testte op tuberculose. 

De persoon was al lang ziek en werd enkele weken geleden overgebracht naar het ziekenhuis voor onderzoek. De gedetineerden vertelden ons dat er een gezwel in zijn long was gevonden op een röntgenfoto. De directie had dus de aanwezigheid van deze besmettelijke ziekte moeten vermoeden. 

Er werden geen voorzorgsmaatregelen genomen na de röntgenfoto. De betrokkene keerde terug naar de groep, at, sliep en leefde dicht bij zijn medegevangenen en er werd geen passende zorg verleend. 

Tenslotte werd bij de gedetineerde tuberculose gediagnostiseerd en toen kwamen de bewakers hem met maskers halen om hem in medische isolatie te plaatsen. 

De gedetineerden zijn erg bezorgd. Ze zijn erg bang dat ze besmet werdenn en willen allemaal een röntgenfoto laten maken. 

Ze klagen het totale gebrek aan medische zorg aan. Als ze vragen om een dokter te zien, krijgen ze systematisch te horen “hij is er niet”. Toen ze de verpleegsters om hulp vroegen, antwoordden sommigen van hen: “Ik versta geen Frans”.

Gedetineerden getuigen:     

“We laten mensen ziek totdat ze sterven? “

“Ze sluiten ons op. Ze doden ons niet, maar ze laten ons traag sterven. “

 “Hij is hier geen dokter, hij is een dierenarts.”  

 “Alle ziektes worden behandeld met paracetamol.” 

 

 #STOPCLOSEDCENTERS

Ce contenu a été publié dans Getuigenissen, Nieuws van de gesloten centra. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.