UPDATE – Detentiecentrum Brugge en toegang tot gezondheidszorg

 03/07/2023
 
Terwijl we op 18 juni berichtten over het geweld van gedetineerden in het  detentiecentrum van Brugge, https://www.gettingthevoiceout.org/gesloten-centrum-brugge-oproep-van-gedetineerden/ hebben we sindsdien vernomen over onaanvaardbare incidenten van mishandeling en geweld. 
 
Meneer M., die al meer dan veertig dagen in hongerstaking en dorststaking is, werd gewelddadig en vernederend behandeld vanaf het moment dat hij aankwam in het detentiecentrum van Brugge. Hij vertelde ons dat hij gedwongen werd om te eten of het risico liep in isolatie geplaatst te worden: “Het was of de “cachot” of de maaltijd. Ze sloten me zes keer op omdat ik weigerde te eten“. 
 
Hij werd naar verluidt ook gedwongen om een medische behandeling te ondergaan, waarbij hij drie opeenvolgende dagen in isolatie werd geplaatst totdat hij toestemde in het afnemen van bloed. Dit is in strijd met de medische ethische code (art. 20). 
 
Toen hij terugkwam van een hoorzitting over zijn vrijlating, legde hij uit dat hij was teruggebracht door zes politieagenten, opgesloten en naakt uitgekleed ,en vervolgens gedwongen om documenten te ondertekenen onder dreiging van nieuwe isolatie.
 
Hem werd de juiste medische behandeling geweigerd omdat de arts van het centrum hem als “niet meewerkend” beschouwde; geconfronteerd met de chantage van isolatie vertelde meneer M. ons dat hij geen enkel personeelslid van het centrum meer vertrouwde, of het nu verplegend of niet-verplegend personeel was. 
 
Dit gevoel van wantrouwen tegenover zorgpersoneel is ons al eerder gemeld en draagt bij aan een gebrek aan adequate en passende zorg, in een gevangeniscontext waar de toegang tot zorg en de rechten van patiënten al in het gedrang zijn
Ce contenu a été publié dans Nieuws van de gesloten centra, Strijdverhalen. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.