Hongerstaking in het gesloten centrum 127 bis in Steenokkerzeel

20 april 2024′

“Tegen het eten, voor de vrijheid”.

“Weet je hoeveel we jullie kosten? Voor niets!”

De gedetineerden van het gesloten centrum 127bis (Steenokkerzeel) hebben ons laten weten dat er op dinsdag 14 mei 2024 een algemene hongerstaking is begonnen in de L1-vleugel van het detentiegebouw. De staking is begonnen uit protest tegen de slechte omstandigheden in het detentiecentrum, in het bijzonder met betrekking tot de maaltijden die in het centrum worden verstrekt en die volgens de gedetineerden van zeer slechte kwaliteit en kwantiteit zijn. 

Dergelijke klachten over het eten komen zeer vaak voor. Uit de omstandigheden waarin de autoriteiten, onder leiding van de Dienst Vreemdelingenzaken, de gevangenen vasthouden, blijkt duidelijk hun minachting voor hen. De erbarmelijke staat van deze situatie betreft het voedsel, maar strekt zich ook uit tot het hele detentiesysteem: de toegang tot gezondheidszorg is zeer beperkt, de dagelijkse autonomie wordt steeds meer beperkt en er zijn veel getuigenissen van latent racisme vanwege het personeel¹, enz. 

“We hebben geen rechten.

“Geen respect van de bewakers. Ze provoceren ons. Geen menselijkheid.

“We zijn bang van hen.”

Maar dit is niet de enige reden voor de staking. Een aantal gevangenen klaagt er ook over dat ze in het ongewisse worden gelaten over hun administratieve situatie. Gedetineerden weten niet of ze veroordeeld zijn (zonder enige vorm van vonnis en om puur administratieve redenen, laten we dat niet vergeten) om dagen, weken of maanden in detentie te blijven. Gedetineerden weten niet of ze uiteindelijk zullen worden vrijgelaten, in de meeste gevallen met een bevel om het grondgebied te verlaten, of dat ze gedwongen zullen worden uitgezet. Deze onzekerheid is bijzonder moeilijk om mee te leven en een bron van angst.

“Sommige mensen vragen om vrijwillige terugkeer. En ze hebben geen nieuws.”

“Velen hebben kinderen hier [in België]. Ze geven er geen fuck om. “.

Met deze hongerstaking uiten de gedetineerden hun meer dan terechte woede op het hele systeem dat hen opsluit. Ze roepen op om hun boodschappen naar buiten te brengen: laten we ze doorvertellen, laten we erover praten met de mensen om ons heen, laten we op alle mogelijke manieren druk uitoefenen om hun strijd te steunen.

De beweging is nu afgelopen na een aantal dagen van protest. 

We betuigen onze solidariteit met alle opgeslotenen. 

#stopgeslotencentra

¹ Zie, naast vele voorbeelden, het recente artikel over een bewaker die sommige gedetineerden in 127bis de stuipen op het lijf jaagt met zijn gewelddadig gedrag: https://www.gettingthevoiceout.org/een-bewaker-in-deportatiecentrum-127bis-handelt-straffeloos/

Ce contenu a été publié dans Nieuws van de gesloten centra, Strijdverhalen. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.