Massale deportaties 20/01/2022 en Covid in gesloten centrum

Massale deportaties 20/01/2022

Veel gedetineerden in gesloten centra zijn of worden deze dagen gedeporteerd, voornamelijk naar sub-Saharisch Afrika. De meesten van hen zijn mensen die op de luchthaven zijn gearresteerd en aan wie asiel is geweigerd.

Ze zijn wanhopig en vertellen ons dat ze in gevaar zijn in het land dat ze hebben verlaten, maar dat het CGVS of de DVZ hun aanvraag om verschillende redenen niet geldig achtten. Alles is gebaseerd op schriftelijke bewijzen, hun woorden worden niet gehoord, het feit dat ze uit zogenaamd “veilige” landen komen, enz. Deze angstige gedetineerden bellen ons voortdurend om hulp. Wij goochelen met hun advocaten, van wie sommigen verstek laten gaan en anderen niet in staat zijn een juridische oplossing te vinden om deportaties te voorkomen.

Laatste uitzettingen voor zover wij weten:
28/12/2021: Gedwongen deportatie naar Iran

28/12/2021: Gedwongen deportatie naar Kameroen. 

18/01/2022: Twee keer uitwijzing naar Istanbul voor een Irakees, twee keer weigerde Turkije hem en werd hij in CF teruggebracht naar België

19/02/2022: Collectieve vlucht naar DRC met voor zover wij weten 3 mannen en een vrouw (meer info volgt)


Individuele Deportaties gepland voor zover wij weten:

21/01/2022: naar Kameroen

22/01: naar Benin

22/01: naar Ivoorkust

25/01: naar Senegal

De enige manier om hun deportatie te voorkomen is het weigeren van een Covid-test die veel landen en/of luchtvaartmaatschappijen eisen.
Maar ook hier neemt de druk in de centra toe: wie de test weigert, wordt in quarantaine geplaatst, en zijn uitzetting wordt dan als geweigerd beschouwd, wat betekent dat hij bij de volgende poging door een escorte zal worden begeleid!
Woorden van gedetineerden:

“Ik heb een ticket voor uitzetting morgen, de 21ste, en gisteren heb ik geweigerd de test te doen. Ze proberen de test met alle middelen te doen”.

IEDEREEN heeft een legitieme reden om zijn land te willen verlaten.Alles wordt in het werk gesteld om te voorkomen dat “buitenlanders” zich in ons land vestigen.
En laten we niet vergeten dat elke dag mensen ervoor kiezen om mee te werken aan deze deportaties. Elke dag zouden ze ontslag kunnen nemen maar besluiten dit werk te doen.

Vrijheid van verkeer en vestiging voor iedereen. 

Noborder

—————————————————————-

COVID in een gesloten centrum 21/01/2022

De gevangenen van het gesloten centrum Merksplas vragen ons hun situatie door te seinen

Sinds enkele dagen zijn er COVID-gevallen vastgesteld in hun blok 3. Sindsdien is een klein aantal gevangenen in afzondering geplaatst in een apart blok. De 10 anderen in blok 3 zijn opgesloten in hun kamers, mogen niets doen en mogen slechts een half uur “wandelen”. Zij vertellen ons dat het de bewakers zijn, die slechts af en toe maskers dragen, die het virus binnenbrengen en de bron zijn van de besmettingen. 

Zij willen dat de buitenwereld op de hoogte is van het bestaan van deze gevangenissen voor buitenlanders en hun levensomstandigheden.


Ce contenu a été publié dans Collectieve uitzettingen, Expulsions en cours, News from the centres, Nouvelles des centres, Récits de luttes, Struggle stories. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.